Од почетка следеће године становници многих села Србије имаће проблем мање јер ће се лакше превозити до других села и центара општина у којима живе, пошто ће тада почети да их превозе минибусеви које је обезбедило Министарство за бригу о селу.

Ресорни министар Милан Кркобабић за Танјуг каже да су уговори о томе потписани са 18 градова и општина, да ће минибусеви људе превозити бесплатно, по линијама које ће бити прецизно утврђене, а да су локалне самоуправе обавезне да обезбеде возаче, гориво, да се старају о техничком прегледу и одржавању возила.

„Када се разговара са људима који живе на селу, брзо се схвати да је превоз проблем који они имају у многим крајевима Србије. Људи тамо нису имовно јаки, а приватна предузећа немају интерес да аутобусом возе два или три путника, и житељи села онда не могу да се превезу до лекара, заврше неки посао у општини и слично“, казао је Кркобабић.

Оцењује да ће реализацијом програма минибусева њихов живот бити знатно олакшан.

Посебно у неразвијеним крајевима, каква је рецимо и Куршумлија, најпространија општина у Србији, која је и прва рангирана и у њој ће од 94 села, чак 92 бити покривена овим превозом.

Према његовим речима, за брдско-планинска, рубна подручја заједно са Саобраћајним факултетом из Београда биће урађен програм којим ће се прецизно програм превоза минибусевима, као што је број возила на појединим линијама и остали детаљи.

Кркобабић истиче и да Србија има путеве, ауто-путеве и регионалне путеве али су нам слаба тачка локални путеви и они ће морати више да се граде у идућој години.

Додаје да ће се на основу искустава са првим минибусевима, који су практично пилот пројекат, видети како ће изгледати наставак овог програма.

ТопПрес/ Извор: Танјуг