Кркобабић: Социјалне гарантоване пензије за жене на селу

Кркобабић: Социјалне гарантоване пензије за жене на селу

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић изјавио је данас да ће се залагати за увођење социјалне гарантоване пензије и да ће се то пре свега односити на жене старије од 65 година које живе и раде на селу.

Кркобабић је навео да у Србији 1.300.000 жена живи на селу од којих је готово 300.000 старије од 65 година, а 180.000 њих нема пензију и ради неплаћено.

„Жене су кључ опстанка села и заслужују да се на овакав начин бавимо њима. Декларације, саопштења и празне флоскуле не значе ништа, оне чекају нешто конкретно“, рекао је Кркобабић гостујући на телевизији Пинк.

Говорећи о конкурсу за доделу бесповратних средстава за куповину сеоских кућа са окућницом, Кркобабић је рекао да је до сада додељена 1.101 кућа у које је усељено око 2.000 жена и мушкараца и око 800 деце.

„Оно што је још битније, то је да сваког дана добијамо по 13, 14, 15 захтева“, рекао је Кркобабић.

Навео је да људи са села желе да имају све оно што имају људи у градовима – водовод, канализацију, интернет…а да то све много кошта, те напоменуо да се од 2000. године до пре пет, шест година нико тиме није бавио.

Кркобабић је истакао да се сада много гради и додао да је инвестиционим планом председника Србије Александра Вучића „Србија 2020-2025“ између осталог предвиђено 5.000 километара регионалних и локалних путева, за шта је потребно пет милијарди евра.

Навео је да се у 80 општина гради водовод и канализација за шта је планирано три милијарде евра, те додао да је планиран и широкопојасни интернет за 500 села.

„Потребна су огромна улагања, а пре тога неопходна је политичка воља, решеност да се крене ка сеоском делу Србије. Кренуло се интензивно и мислим да ћемо у наредних пет, шест година видети праве резултате тога“, поручио је Кркобабић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг