Смедеревска Паланка – Председник општине Никола Вучен и начелница Одељења за урбанизам, грађевинарство, имовинско – правсне и стамбене послове Јована лекић данас су присуствовали другом радном састанку у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре .Тема састанка је била изградња брзе пруге Београд – Ниш која пролази кроз нашу општину. Прелиминарни пројекат брзе пруге предвиђа измештање железничке станице у Паланци на нову локацију, објављено је на сајту општине Смедеревска Паланка .

Нова локација железничке станице би била непосредно поред Института за повртарсво. На новој локацији предвиђена је изградња нове станице , свих пратећих објеката, паркинга за аутомобиле, увођење аутобуских линија и изградњу путне инфраструктуре. Такође је планирано да се гради осам колосека и то : 2 ГПК, 2 путничка, 1 теретни и 1 манипулативни. Брзина у станици 200 километара на сат. Овом локацијом избегнуто је рушење постојећих објеката који се тренутно налазе у пружном појасу постојеће пруге који пролази кроз Стару чаршију и даље ка Касарни у Паланци.
Воз на траси од Београда до Паланке ће се кретати брзином од 180 до 200 километара на ста.
-Изградњом брзе пруге Паланка добија велику предност у развој привреде и индустрије, привлачењу нових инвестиција и компанија , а то је све предуслов за опстанак и останак наших људи у свом родном месту. Ово су још увек прелиминарни нацрти идејног пројекта и свакако ћемо укључити и наше суграђане како бисмо дошли до најбољег решења. Хвала председнику Републике Србије што нас је уврстио у пројекат брзе пруге и што ће наша Паланка остати на мапи градова кроз које ће се саобраћати најсавременији возови. У будућности веровали или не, од Паланке до Београда ће нам требати читавих 20 минута возом, изјавио је Никола Вучен након састанка.

ТопПрес