Крст стар више од једног века обновљен на цркви светог Ђорђа на Опленцу

Крст стар више од једног века обновљен на цркви светог Ђорђа на Опленцу

Топола – Црква Светог Ђорђа на Опленцу је спомен-црква и маузолеј династије Карађорђевић, коју је као своју задужбину подигао краљ Петар I Карађорђевић. Од 1912. године када је ова светиња завршена, па све до данас крст са ове цркве није скидан. Данас, после једног века крст је у потпуности обновљен.

„Крст је сада први пут скинут са цркве ради реконструкције, од постављања  давне 1912. године. Налазио се у јако лошем стању јер је облога која је била од бакра била у распаду, долазило је до оксидације под конструкције крста. Након скидања крста послат је на пескирање и стављене су нове облоге. Такође, јабука крста која је била оштећена још у октобру 1944. године поново је реконструисана. У току Првог светског рата заједно са звонима скинут је покривач од бакра који је претопљен и од тога је прављена муниција за убијање српских војника. Након 1918. до 1921. године враћен је покривач, изливена су звона која ће касније носити имена Петар, Томислав и Андреј по деци краља Александра и краљице Марије“, изјавио је за ТопПрес Драган Рељић, управник Задужбине Краља Петра I Карађорђевића на Опленцу.

Према његовим речима крст на цркви је опстао чак и за време бомбардовања.

Драган Рељић на цркви приликом постављања крста, фото: ТопПрес

„Осматрачница која је доминирала овим крајем налазила се управо овде, био је против авионски топ који када су запазили црвеноармејци који су долазили из правца Смедеревске Паланке испалили су каћуше, тако да је од седам испаљених пет погодило цркву. Крст је то издржао без већих оштећења, 1996. године је рађена делимична реконструкција крста, урађена је позлата али он није цео скидан са централне куполе“, објашњава управник Задужбине на Опленцу Драган Рељић.

Поред овог крста, раније је урађен покривач на фасади и  крову цркве и саниран је крст на северној куполи.

Радови на реконструкцији крста извођени су у сарадњи са Заводом за заштиту споменика. Радове око санације  крста изводило је и предузеће „Стара Варош“ у Тополи.

ТопПрес

После више од сто година обновљен крст на цркви Светог Ђорђа на Опленцу, фото: ТопПрес

 

Обнова крста на цркви Светог Ђорђа на Опленцу, фото: ТопПрес