Влада Србије усвојила је измену Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести ковид-19 по којој су заражени корона вирусом који се лече код куће обавезни да буду у изолацији седам дана, а после прегледа у ковид амбуланти изолација се без тестирања прекида.

Изменом Уредбе, која је објављена у Службеном гласнику и ступила на снагу, прецизира се да се ова одредба односи на особе код којих је тестирањем утврђено присуство вируса, а код којих није утврђено присуство ниједног симптома или знака болести, односно код којих тежина болести не захтева лечење у болничким условима.

По овој уредби, уколико особа има примарну или секундарну имунодефицијенцију упућује се у кућну изолацију у трајању од 14 дана, а стање имунодефицијенције утврђује лекар примарне здравствене заштитите.

Уредба предвиђа и да се запослени у здравственим установама и установама социјалне заштите тестирају PCR тестом након кућне изолације у трајању од седам дана и враћају се на посао уколико је PCR тест који је узоркован седмог дана кућне изолације негативан.

У случају позитивног резултата PCR теста, остају у изолацији до десетог дана када се изолација прекида без тестирања, наводи се у уредби.

Влада Србије јуче је усвојила и Закључак о висини накнаде за RT-PCR и антигенско тестирање на присуство вируса SARS-CoV-2 на лични захтев које обављају здравствене установе у јавној својини.

Овим Закључком цена PCR теста смањена је са 9.000 на 6.000 динара, а цена антигенског са 3.500 на 1.800 динара.

На основу Закључка Кризног штаба, измењена је и дужина трајања карантина за особе које су биле у блиском контакту са оболелим од ковида 19 на пет дана од момента последњег контакта.

Након истека пет дана, уколико у том периоду није дошло до појаве првих симптома болести, карантин се прекида без тестирања, с тим што је датум последње изложености, односно последњег контакта са ковид позитивним нулти дан.

Такође, сви контакти којима је прописана мера карантина су у обавези да се до истека 10. дана од дана последњег контакта са оболелим строго придржавају прописаних мера личне заштите, које подразумевају ношење заштитне маске типа Н95 увек у затвореном простору са другим особама, или на отвореном уколико се не може одржавати дистанца од најмање два метра, прање и дезинфекција руку, избегавање окупљања у затвореном и на отвореном простору.

Од мере карантина након блиског контакта са ковидом позитивним су изузете особе које испуњавају најмање један од од неколико критеријума.

Међу њима су доказ о примљеној другој, односно трећој дози вакцине против корова вируса, којим се потврђује да вакцинација није старија од 210 дана од последње дозе, или доказ о прележаном ковиду 19, у виду позитивног ПЦР или антигенског теста, не млађег од 14 и не старијег од 210 дана од узорковања.

Наводи се да се уз резултат теста, уколико је урађен у приватној лабораторији, односно није уписан у информациони систем цовид.рс, мера поседовати извештај лекара из ковид амбуланте или отпусна листа из болнице, у којима се потврђује дијагноза корона вируса, у периоду када је извршено тестирање.

Један од услова је и поседовање позитивног резултата серолошко тестирања на ковид 19 (IgG) урађен у некој од лабораторија у јавном власништву не старији од 90 дана од дана узорковања.

Особе које су изузузете од мере карантина из неведених разлога су у обавези да се до истека 10. дана од дана последњег контакта са оболелим строго придржавају прописаних мера личне заштите.

ТопПрес/ Извор: Танјуг