Картица и сертификат није ствар избора, већ законска обавеза, потврдили су нам у АМСС. Од 2020. сви професионални возачи морају да их имају.

Од 2020. сви професионални возачи путничких комбија, аутобуса и камиона мораће да имају сертификат и квалификациону картицу. Картицу ће морати да има сваки возач коме је управљање возилом основно занимање када управља возилом Ц, Ц1, Д, Д1, ЦЕ, ЦЕ1, ДЕ или Д1Е категоријом.

Како је ових дана било недоумица да ли је сертификат неопходан и колико кошта, питали смо АМСС шта је сертфикат о стручној компетентности.

Цена квалификационе картице, како су рекли у АМСС за Телеграф Бизнис, укупно износи 6.080 динара.

– Сертификати су обавезни су за професионалне возаче који се у Србији баве овим послом и поседују српску возачку дозволу са уписаним категоријама. Они су у прилици да их у Србији на адресама АМСС, а где могу подносити захтеве, и касније преузети сертификате и квалификационе картице, добију према стеченом праву до краја 2019. године према условима који су наведени и Правилнику Закона о безбедности у саобраћају – објаснили су нам у АМСС.

Касније ће, од краја децембра 2019. године услови за стицање сертификата и добијање квалификационе картице бити другачији, истичу.

– Неће моћи да се до сертификата и квалификационе картице дође према стеченом праву, већ ће се полагати и ићи на обавезне обуке по другачијим условима и ценама – објашњавају.

Картице, да појаснимо нису ствар избора, нису осмишљене као бенефит већ су искључиво законска обавеза професионалних возача. Оне су законска обавеза за све који се баве овим послом, запослени су у Србији и возе и кроз Србију и иностранство.

– Уколико их заустави контрола у Србији или иностранству, сви професионални возачи ће морати да имају уз српску возачку дозволу и српску квалификациону картицу, у супротном ће приликом контроле бити санскционисани – додају.

Додатно, сертификат о стручној компетентности којим се потврђује почетна квалификација за превоз терета односно превоз путника нема рок важења.

На квалификационој картици возача подаци су двојезични, на српском језику (ћирилично писмо) и енглеском језику, и као лични документ гласи на име возача.

Подсетимо, од почетка 2019. године, а на основу овлашћења Агенције за безбедност саобраћаја за послове подношења и обраде захтева за издавање сертификата и квалификационих картица за возаче, у оквиру послова поверених Законом о безбедности саобраћаја, АМСС је започео процес сертификације професионалних возача у овлашћеним експозитурама на 31 локацији на територији целе земље.

Уз Захтев за издавање сертификата и квалификационе картице потребно је приложити фотокопију или испис личне карте возача, а оригинални документ на увид, затим фотокопију возачке дозволе возача, са оригиналним документом на увид, фотографију возача формата 25×35 мм, не старију од 6 месеци и доказе о извршеним уплатама.

ТопПрес/Извор: Телеграф.рс