Квиз „Саобраћајни зна(Л)ци“ за већу безбедност деце: Тополци стигли до финала

Квиз „Саобраћајни зна(Л)ци“ за већу безбедност деце: Тополци стигли до финала

Београд, Топола – Деца у својству пешака и бициклиста су посебно угрожена због велике рањивости, јер у саобраћајним незгодама нису додатно заштићени и остварају директан контакт с возилима, због тога је Агенција за безбедност саобрћаја Србије реализовала квиз „Научи се човече – Саобраћајни зна(Л)ци“ како би се деца боље упознала са правилима из области безбедности саобраћаја.

Реализација квиза је почела 2. децембра, учествовала су деца од петог до осмог разреда из осам локалних самоуправа – Вршца, Панчева, Смедерева, Тополе, Врачара, Чајетине, Трстеника и Старе Пазове, а данас је у Београду одржано финале квиза.

Представник Агенције за безбедност саобраћаја Вељко Ћурчић рекао је да су финалисти екипе из Трстеника, Старе Пазове, Вршца и Златибора.

„Прве године одржавамо овај квиз, за сада само у осам локалних самоуправа, јер смо хтели да видимо како ће се реализовати, које су његове предности и недостаци, желимо да га у наредном периоду још више унапредимо и надамо се да ће још више локалних самоуправа наредне године пружити учешће у квизу“, рекао је Ћурчић за Танјуг.

Објашњава да је се Агенција одлучила да реализује квиз због чињенице да деца представљају најугроженију категорију учесника у саобраћају.

Ћурчић додаје да су деца у својству пешака и бициклиста посебно угрожена категорија, због њихове рањивости, јер, истиче, уколико дође до саобраћајне незгоде они долазе у директан контакт са возилима и задобијају тешке телесне повреде.

„Агенција је препознала тај проблем и у складу с тим целе године реализујемо низ превентивно, промотивних активности. Поред кампање „Пажљивко“, која је позната широј јавности, осмислили смо још један начин како да радимо са децом, а то је путем квиза“, навео је Ћурчић.

Циљ квиза је, каже, да деца стекну нова знања из области безбедности саобраћаја, да утврде постојећа и да изграде исправне ставове како би били безбеднији учесници у саобраћају.

„Деца су интерактивна, концентрисана, посвећена. Било је у неким локалним самоуправама до самог краја тесно ко ће победити, они који су поред знања имали и мало среће успели су да дођу прво до полуфинала, а они који су показали највећи ниво знања дошли су до самог финала“, рекао је Ћурчић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI