Лабовић: Мање туриста него 2019. године, преовлађују домаћи

Лабовић: Мање туриста него 2019. године, преовлађују домаћи

У Србији је у првих пет месеци ове године боравило 736.049 туриста и реализовано је 2,33 милиона ноћења, што је према речима директорке Туристичке организације Србије Марије Лабовић мање него рекордне 2019. и то пре свега због мањег броја иностраних туриста.

Лабовић за Танјуг истиче да ће и 2021. на првом месту бити година домаћег туризма а када је реч о иностраним гостима, највише ће бити оних из региона, дакле из бивших југословенаких република, а међу туристима из далеких земаља предњачиће они из Русије и Турске.

„Такав је и тренутни састав гостију, међу којима је највише домаћих туриста, затим оних из региона. Они су у највећем броју за своје дестинације изабрали наше бање а онда и планинске центре“, наводи Лабовић.

Према њеним речима за очекивати је повећање броја туриста у нашој земљи у наредном периоду, чему ће допринети и одобравање додатних 30.000 ваучера за одмор у земљи, као и то што су се стекли услови за организовање разних фестивала и догађаја којих није било прошле године.

Лабовић наводи још једну битну разлику између ове и ранијих година, када је реч о понашању и обичајима туриста а тиче се чињенице да они сада, због епидемиолошке ситуације, путовања планирају у кратком року, уочи самог пута, за разлику од раније када су их планирали доста унапред.

Истиче да је Туристичка организација Србије тренутно у својој летњој промотивној кампањи под слоганом „Бирам Србију“ у оквиру које осим одређене дестинације представља и дестинације које ка њој гравитирају.

„Тако данас у склопу представљања Врњачке Бање, где се на првом месту користе бањски капацитети и рехабилитација, али и спа и велнес, захваљујући новоотвореним хотелима високе категорије, промовишемо и активан одмор, боравак у природи јер је близу Гоч, а ту су и пешачке и туристичке стазе, језеро и видиковац“, рекла је Лабовић.

Додаје да захваљујући томе туристи имају доста садржаја и могућност да квалитетно проведу одмор и да практично свакога дана упражњавају неке друге активности.

На молбу да прокоментарише податак Републичког завода за статистику према коме је у мају ове године било за 307,5 одсто више туриста него у истом месецу лане, Лабовић је рекла да због чињенице да у мају 2020. скоро да и није било туристичког промета, поређење ова два месеца једноставно није адекватно и отуд оволики проценат.

Према њеним речима много важније од овог поређења јесте то што поредећи овогодишње месеце, из месеца у месец имамо све већи број туриста и ноћења.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI