Туристички капацитети на планинама и у бањама Србије за предстојеће новогодишње празнике су скоро потпуно резервисани, јер како је изјавила директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић резервисаност капацитета на планинама је око 90 одсто а у бањама скоро 100 одсто.

„Према нашим информацијама резервација капацитета је на изузетно високом нивоу. У планинским центрима резервисано је око 90 одсто места а то важи за Копаоник, Златибор, Дивчибаре, Тару, Стару планину. Када говоримо о бањама, Сокобањи, Врњачкој Бањи, Луковској Бањи, места су скоро распродата, а доста се тражи и Пролом, Бања Ковиљача, Врдник“, рекла је.

Додала је да велико интересовање влада и за дочек Нове године у градовима Србије, а нарочито у оним градовима у којима се организују и различити догађаји на отвореном или који гравитирају ка пограничном делу наше земље.

„Што се иностраних туриста тиче, према информацијама којима располажемо, највише гостију очекујемо из региона. Ту првенствено мислим на туристе из Бугарске, затим Румуније, Северне Македоније и традиционално из Републике Српске и Црне Горе“, рекла је Лабовић.

Према њеним речима децембар је традиционално месец када је долазак страних туриста у Србију веома изражен и када они остваре већи број ноћења него домаћи туристи.

За четири зимска месеца, од децембра до марта, Србија у просеку има око три и по милиона ноћења домаћих и страних туриста а сваког месеца се у просеку бележи близу 300.000 туриста.

„Ова година је била рекордна за српски туризам јер смо за првих 10 месеци имали више од 10,8 милиона ноћења а очекујемо да дођемо и до скоро 13 милиона ноћења ове године“, рекла је она.

Навела је да се очекује и боља зимска сезона од прошле, која је била проблематична због висине снежног покривача а да је ова сезона почела боље јер снега на планинама већ има а на великом броју стаза ради се и вештачко оснежавање.

ТопПрес/ Извор: Танјуг