Одобравање нове транше ваучера за одмор у Србији је према оцени директорке Туристичке организације Србије Марије Лабовић изузетно важно за туризам Србије, с обзиром да се последњих година управо захваљујући ваучерима бележи стални раст долазака и ноћења домаћих туриста.

Лабовић за Танјуг каже да тиме што је износ на ваучерима повећан са ранијих 5.000 на 15.000 динара, домаћи туристи добијају могућност да додатно продуже свој боравак на дестинацијама.

„Иако је минимални број ноћења пет, очекујемо да ће захваљујући новим ваучерима са вредношћу која је три пута већа од претходне, туристи на дестинацијама остајати више од пет ноћи. Такође и да ће они који се још нису одлучили за ваучере, сада аплицирати за њих као и да ће се већи број смештајних капацитета односно пружаоца услуга пријавити за прихват ваучера“, истакла је она.

Додала је да је број угоститеља који су се пријавили за пријем ваучера и раније био велики а да је ове године тај број порастао и да тренутно износи 2.193.

Лабовић каже да је за очекивати да се због већег износа на ваучерима, за њих сада почну пријављивати и хотели, односно смештајни капацитети виших категорија.

Према њеним речима од великог значаја је и чињеница да ће новим ваучерима, за разлику од ранијих којима се могао покрити смештај, моћи покрити и нешто хране, јер су они предвиђени и за варијанту ноћења са доручком, полупансиона или пансиона.

Говорећи о томе шта се са 15.000 динара може покрити, Лабовић каже да се рецимо према информацијама са терена, у Сокобањи у приватном смештају цене три оброка у ресторанима који нуде пансионску храну крећу између 900 и 1.200 динара по особи.

„Тако се за око 5.000 динара може покрити пет дана исхране, а са осталих 10.000, пошто ваучери гласе на 15.000, може да се плати смештај. То значи да са 15.000 динара грађани могу да обезбеде тај минимум од пет ноћења са пуним пансионом и да практично не доплаћују ништа или само мало и остаје им да плате само превоз“, каже саговорница Танјуга.

Наводи и да у Сокобањи има и хотела где пун пансион кошта 2.300 динара, што значи да са ваучером може у хотелу да се проведе скоро целих седам дана.

Сокобања се према њеним речима иначе налази на врху листе по броју резервација за ваучере који су подељени почетком године.

На овој листи, после Сокобање следи Златибор затим Врњачка Бања, Сијаринска Бања, Луковска Бања и Пролом Бања.

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић изјавила је јутрос да ће грађани од сутра у свим поштама у Србији моћи да се пријаве за ове ваучере, а они су који су почетком године добили ваучер од 5.000 динара моћи ће да се пријаве како би добили разлику од 10.000 динара.

Матић је за РТС објаснила да је рок да се ваучери искористе 31. октобар.

ТопПрес/ Извор: Танјуг