Интересовање грађана за посете туристичким центрима у Србији за предстојеће првомајске и васкршње празнике је велико, што показују подаци Туристичке организације Србије (ТОС), према којима је у већини бања резервисано више од 80 одсто капацитета, а у планинским центрима се резервисаност креће од 70 па до чак 90 одсто.

Директорка ТОС-а Марија Лабовић изјавила је за Танјуг да наши људи традиционално воле да пролећне празнике проводе у природи. Ове године им наруку иде и то што се нерадни дани за два празника надовезују и поклапају са пролећним распустом за ђаке.

„Када је о бањама реч, попуњеност капацитета у Врњачкој Бањи је око 90 одсто, у Сокобањи у приватном смештају 85 одсто, у хотелском 90 одсто, у Пролом и Луковској Бањи 80 одсто. Слично је и у планинским центрима, па је тренутна попуњеност на Златибору 90 одсто, на Дивчибарама 80 одсто, а на Златару 70 одсто“, рекла је она.

Додала је да је и Фрушка гора веома интересантна посетиоцима, те се и на овој дестинацији очекује велики број што туриста, што излетника, јер неки људи неће путовати, али ће дан ипак провести у природи, а Фрушка гора је погодно место за тако нешто.

„За оне који још нису резервисали места, а путовали би негде по Србији, сада је последњи тренутак да обаве резервацију“, истакла је Лабовић.

Велика заинтересованост за пролећна путовања, према њеној оцени, обећава и добру главну, односно летњу сезону и добру туристичку годину.

„Надамо се да ће ово бити нова рекордна година за српски туризам. На то нам указује и тренд раста броја долазака и ноћења, као и девизни прилив од туризма. Добрим кретањима је свакако допринело и то што је пуно тога унапређено на туристичким дестинацијама, много је додатних садржаја, тако да верујемо да ће се за свакога наћи понешто интересантно“, навела је она.

Туристичка организација Србије са своје стране, додала је, ради на промоцији туристичке понуде кроз разне канале комуникације, медије, али и кроз дигиталне канале, а у оквиру Дана породице у Београду организоваће и догађаје на отвореном.

ТОС ће у мају бити присутан и на Београдском манифесту, а у јуну следе нови догађаји на отвореном, где ће, према речима саговорнице Танјуга, у Београду цела Србија бити представљена на једном месту.

ТопПрес/  Извор: Танјуг