Будући возачи аутобуса више неће морати да имају двогодишње искуство у вожњи камиона, што би требало да убрза процедуру издавања дозвола и повећа број доступних возача, наводи се у изменама Закона о безбедности саобраћаја.

У образложењу предлога се оцењује да се у Србији бележи константан недостатак професионалних возача, због тога што велики број радника напушта земљу тражећи боље услове рада. У предлогу који се тренутно налази у скупштинској процедури наводи се и да је старосна структура запослених возача веома неповољна, са просечном старошћу близу 55 година.

Недостатак адекватног кадра такође угрожава и безбедност у саобраћају.

„Тренутно се ангажују сви расположиви људски ресурси за послове возача аутобуса, уз једини услов – да поседују возачку дозволу за Д категорију“, наводи се у предлогу закона.

У образложењу се оцењује да се до решења проблема може доћи само изменама закона, зато што је тренутним прописима за добијање Д или Д1 категорије услов поседовање Ц или Ц1 возачке дозволе у трајању од најмање две године, што се не може регулисати подзаконским актима. Наводи се и да се због све веће потражње за возачима камиона и аутобуса у Европској унији отварање тржишта рада и укидање административних препрека за запослење наших грађана у Немачкој постаје „потпуно извесно“.

ТопПрес/ Извор: Нова Економија