Млади пољопривредници у Србији моћи ће лакше да дођу до средстава из донаторског програма IPARD II Европске уније и да добију веће износе помоћи, потврдило је Министарство пољопривреде, водопривреде и руралног развоја.

На иницијативу Европске комисије биће измењени Секторски споразум са Владом Србије, програм IPARD II и Закон о пољопривреди и руралном развоју како би то било омогућено, наведено је у публикацији “ IPARD на длану“.

Измене се односе на дефиницију појма млади пољопривредник што је до сада била особа млађа од 40 година у тренутку добијања средстава IPARD -а, а убудуће цхе то бити пољопривредник млађи од 40 година у тренутку подношења захтева за одобравање пројекта, навело је Министарство у информацији достављеној Танјугу.

Овим изменама омогућено је младима који су на граници ове старосне доби да остваре додатних пет процената бесповратне подршке на укупну вредност инвестиције, пише у информацији.

Додаје се да ће младим пољопривредницима такође бити олакшано подношење захтева за коришћење IPARD програма уз могућност за остварење већег износа помоћи.

Најављена је и прерасподела средстава са неодобрених мера на меру 1 – Инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава и меру 7 – Диверзификација пољопривредних газдинстава и развој пословања, за које постоји највеће интересовање, навело је Министарство.

То ће омогућити да корисници средстава за мање инвестиције у области сеоског туризма добију подршку из буџета Србије за пројекте вредности до 20.000 евра, а преко тог износа из IPARD програма, додаје се у информацији.

ТопПрес/ Извор: Танјуг