Фото:TanjugФото:Tanjug

Првoг дана марта Србија је окована мразом, снегом и ледом. На снази је црвени метео-аларм. Температуре су јутрос екстремно ниске, понегде и испод минус 20 степени. Хладноћа додатно компликује живот болеснима, али и здравим особама. Хладни дани у Србији су однели и два живота. У Зајечару и Бољевцу на снази је ванредна ситуација. Од сутра топлије. Апел: Због ледене кише у Београду сутра не излазити без преке потребе.

У Србији је освануло најхладније јутро ове зиме са температуром и до минус 24 степена, колико је измерено у Сомбору и Сјеници.

Током дана ће због веома хладног времена на снази бити црвени метео-аларм, који упозорава на велику хладноћу.

Облака ће и данас бити изнад Србије, а местимично и снега, који ће увече и ноћу прећи у ледену кишу.

Највиша дневна температура биће од минус шест до минус два степена. Затим ће од петка температура бити у постепеном порасту, ипак и даље ће због ледене кише бити на снази апел да се опрезно вози.

Од сутра крај ледених дана 

Метеоролог Недељко Тодоровић најавио је да ће од сутра у већини места бити топлије.

„Од ноћас и сутра следи промена времена, пристиже топлији ваздух, расту температуре и сутра ће у већини места температуре бити изнад нуле. Можда ће само понегде на северу и крајњем истоку земље оне остати степен, два испод нуле, али у већини места од сутра ће бити прекинути такозвани ледени дани“, рекао је Тодоровић за Танјуг.

Он, међутим, упозорава и да, због топлог ваздуха и кише која ће почети да пада, расте вероватноћа за појаву ледене кише.

„Ледене кише неће бити у сваком месту, али у великом броју може да је буде“, додао је он.

Из АМСС-а саопштавају да су сви главни путни правци у Србији проходни, а да је на појединим деоницама саобраћај успорен због снега и леда.

Репортер РТС-а био је јутрос на најкритичнијој тачки Коридора 10 – Грделичкој клисури. На путу делимично има поледице.

Спољни радови на јужном краку су тренутно у прекиду због изузетне хладноће, али у „Коридорима Србије“ наводе да се радови у тунелима обављају без већих проблема.

Бобан Здравковић, командир Саобраћајне полиције, истиче да су, и поред обилних снежних падавина и веома ниских температура, сви главни путни правци у Јабланичком округу проходни.

Саобраћај је успорен, али нема ни застоја ни прекида. У брдско-планинским пределима има снега и поледице, па се апелује на возаче да возе опрезно и користе зимску опрему и ланце за снег.

Лекари по овако хладном времену саветују да се лице, тело и руке заштите са више слојева топле одеће. Може се загрејати и физичком активношћу, топлим чајевима и супама.

Међутим, уколико се дуго боравило на минусу, промрзле руке и ноге загревају се на собној температури топлим рукама.

Савет старијим суграђанима је да не излазе напоље, и да се на улици чувају леденица које падају са кровова.

Због ледене кише сутра не излазити без преке потребе у Београду

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић рекао је да су све градске комуналне службе спремне за нови талас снежних падавина који се очекује у вечерњим сатима, а који ће према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) током ноћи прећи у ледену кишу.

Младеновић, који је и заменик команданта Штаба за ванредне ситуације, упозорио је грађане да због ледене кише и опасности од формирања леденица сутра не излазе на улице без преке потребе.

Градски секретар за ванредне ситуације Дарко Главаш рекао је да екипе ЈКП „Београд пут“ пет дана раде у две смене без паузе, као да ће тако радити и наредних дана.

Према његовим речима, на улицама престонице 1.550 радника зимских служби градских јавно комуналних предузећа чисте и бацају со на улицама другог приоритета, пешачким прелазима, аутобуским стајалиштима.

Подсетио је да су станари зграда и корисници зграда у државној својини обавезни да обележе и ограде просторе испред зграда где постоји могућности да се формирају леденице.

„Претходних година су се дешавале несреће са смртним исходом и зато апелујемо да се поштује ова обавеза“, рекао је Главаш.

ТопПрес/ Извор: РТС, Танјуг