Горњи Милановац – Да је природа права благодет много пута сте чули, али да се у њој крију заиста ефикасни лекови против разних бољки сведок је и Младен Томовић из села Коштунићи, које се налази на обронцима Сувобора. Већ две деценије, од како је то чуо од своје бабе, овај домаћин буши дрво брзе и из њега цеди воду за коју кажу да је највећи непријатељ за песак и камен и бубрегу.

„Узме се зовино дрвце, па се у стаблу брезе пробуши рупа одакле почне вода да капље, као по кап. То се ради само двадесетак дана у пролеће, јер како креће вегетација, воде у стаблу буде све мање. За то време може да се накупи до три литра те воде, не више“, прича Младен за РИНУ.

Природан ле за имунитет, фото: РИНА

Он каже да су бројни они који су се уверили у лековитост ове воде која извире на чудном месту. Сладуњавог укуса веома је пријатна за пиће, али ипак треба бити умерен. Препоручује се 1 мала шоља ујутру и једна увече, ништа више.

„Један мој пријатељ из Београда који је био бубрежни болесник, успео је да камен и песак у тим органима сведе на минимум. Он ме је замолио да му ту воду поново скупим и довезем до престонице, како би помогао и другима. Јер заиста помаже“, прича овај сеоски домаћин који је такође ову воду пробао и каже да је изузетно бистра.

Младен Томовић већ две деценије буши дрво брезе, фото: РИНА

Поред лековитог својства за бубреге, неки људи се куну да помаже и код повређених зглобова. Ко је пробао, није се покајао. Овај природни лек одличан је и за имунитет, па уколико се корона вирус врати – зовино дрвце у руке и трк до прве брезе, јер можда се решење крије баш ту.

ТопПрес/ РИНА

Истакање сока из брезе, фото: РИНА