Лековити извори на којима су се дешавала права чуда скривени су у срцу Шумадије, један од њих налази се и у Винчи

Лековити извори на којима су се дешавала права чуда скривени су у срцу Шумадије, један од њих налази се и у Винчи

Топола – Ако се запутите од Тополе ка Руднику, врло лако се може десити да уопште не приметите једну дрвену таблу, а управо она једини је путоказ до извора са лековитом водом, који је сакривен дубоко у шуми. Ово место посвећено је великој светитељки Светој Петки, а веровање у његову чудотворну моћ почело је да се шири од оног тренутка када се један дрвосеча повредио у оближњој шуми, након чега је он ране опрао водом са извора, а оне су иако изразито дубоке преко ноћи зарасле.

За воду са овог извора верује се да је лековита, фото: РИНА

„Бројни су путници намерници који управо овде долазе по воду, умивају се и моле. Давне 1935. године извор је обележен каменом плочом и од тада је једно од најпосећенијих места у овом селу. Такође један комшија довео је дете које је имало кожно обољење, умивао га и све се повукло као руком однесено “, каже за РИНУ, мештанин  Зоран Костић.

Зоран Костић, фото: РИНА

Познато је да је Света Петка заштитница жена, а према причама људи из овог краја управо је једна позната српска глумица долазила у село Винча, ту се молила, купала водом са извора и излечила се. Мештани нису могли да дозвле да ово место пропада, па су се окупили и извор сопстевним снагама уредили. Верују да ако је вода помогла њиховим комшијама, да може и другима.

„Потребно је још доста тога да се уради, али најважније је да се обезбеди пут. До извора се долази кривудавом стазом кроз шуму, дугачком око километар. Може се само пешке,  па се врло лако може десити да се посетиоци оклизну  и падну. Највише људи долази крајем октобра кад се прославља празник велике светитељке“, рекао је Зоран.

Извор у Винчи посвећен Светој Петки, Фото: РИНА

Поред овог извора, на путу Топола – Крагујевац, на потезу Светиња, такође се налази извор воде који је посвећен овој светитељки. Свештеник Дејан Петровић из Десимировца приповеда да је велики број брачних парова долазио на извор.

Лековити извори скривени у срцу Шумадије, фото: РИНА

„Многи брачни парови долазили су на ово место у потрази за Божјим благословом, јер годинама нису могли да се остваре као родитељи, после читања молитве на извору и коришћења ове свете воде, Бог их је даривао дететом. Од 11 младих парова  који су долазили на извор чак њих седам је добило дете наредне године, уз веру у Бога, молитву, и лековиту воду. Девојчица из околине Аранђеловца није говорила од рођења, после употребе ове воде проговорила је“, тврди свештеник Дејан Петровић.

Он наглашава да је вода лековита и да може да помогне једино када је вера јака и када се моли. Јер, ко у чуда верује тај чуда и ствара.

ТопПрес/ РИНА

Фото: РИНА

Фото: РИНА