foto-tanjug-oksana-toskicfoto-tanjug-oksana-toskic

Око 500 најстаријих који немају ближе сроднике и материјално су угрожени, а на листама су чекања за смештај у државне старачке домове, од 1. јула би могли да добију место у приватним домовима уз помоћ државних субвенција. За такву врсту помоћи, буџетом за 2018. предвиђено је 204 милиона динара.

Цена смештаја за најугроженије грађане који немају никога да брине о њима биће до 40.000 динара, држава ће надоместити разлику између ове цене и примања којима они располажу.

– Министарство је понудило цену која ће се кретати до 40.000 динара, и она је утврђена на основу просечне цене смештаја у Београду за другу и трећу категорију социјално угрожених – објашњава помоћник министра за рад у Сектору за бригу о породици, Милош Јанковић.

Ако је на пример, пензија корисника 30.000 динара, преосталих 10.000 ће сносити држава, а уколико корисник нема никакав извор прихода и спада у категорију најугроженијих, држава ће сносити цео трошак смештаја.

Очекује се да ће до 1. јула све бити готово – објављен јавни позив, изабрани пружаоци услуга и да ће они људи који до тада изразе жељу да буду смештени у неку од установа приватне социјалне заштите, до тада бити и упућени у њу.

Пружиоци услуга могу бити само лиценциране приватне установе социјалне заштите, којима Министарство за рад издаје дозволу, а таквих је у Србији тренутно 191.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс/ Танјуг