Топола – Снег који је током ноћи и дана падао у читавој Србији задао је бројне проблеме не само возачима већ и воћарима који са страхом гледају у небо. Огроман и влажан снег засигурно ће направити механичка оштећења на воћу, међутим воћари стрепе од најављених ниских температура које би за већину воћних врста биле погубне.

Фото: ТопПрес

„Биће оштећења на свим врстама воћа које је цветало или је у фази прецветавања, јутрос је био мраз око -1.5 на два метра од земље. Мања би штета била да се снег задржавао на гранама, али га је ветар скидао. Најболније ће проћи вишња која је тек почела да цвета. Међутим, ово још није опасно и штета неће бити велика јер је у најави добар род, проблем су следеће две, три ноћи ако мраз буде већи од минус два“, каже Мома Васиљевић воћар из Горње Трнаве.

Да ће штете на воћу бити слаже се и струка. Александар Лепосавић из чачанског института истиче да је кајсија у овом крају Србије већ оштећена а овај талас хладног времена могао би у потпуности да обере овогодишњи род.

Фото: ТопПрес

„Велики су проблеми у фази  заметнутих плодова, што се тиче јагодастог воћа није било проблема али постоји опасност од развоја гљивичних инфекција. Најављују мраз и до минус седам на појединим локалитетима то би било катастрофално. У Војводини је на неким локалитетима још раније било измрзавање, а прошле седмице је код кајсије у чачанском крају било  око 50 одсто штете, понегде и до 100 одсто, а већ сада ако буде мраза уништиће све“, изјавио је за ТопПрес, Александар Лепосавић виши научни сарадник Института за воћарство у Чачку.

Он је истакао да постоје савремене и старинске методе заштите воћа од ниских температура, међутим, према његовим речима, воћари су дестимулисани ситуацијом на тржишту и због тога се све ређе одлучују за такве начине заштите.

 

ТопПрес

Фото: ТопПрес