Чачак – Дуња је веома значајна воћка и њен други назив је рајска јабука. Сматрала се симболом плодности и користи се као свежа и као прерађена. Као таква користи се и у домаћинству и у индустрији. Производња дуње у Србији је некако ван првог плана при заснивању воћњака, али ова  краљица воћњака је плодна и здравствено вредна воћка.

Према речима стручњака ова година је била добра за дуњу, принос и квалитет су оправдали очекивања воћара а две сорте које се највише и гаје код нас пронашле су пут до купаца.

Фото: ТопПрес

„Добар је квалитет нарочито се то односи на засаде где је примењена добра агро и помотехника на начин који треба урадити. Пролеће је било топло када је дуња цветала и смањена је опасност заразе кроз цвет што је утицало на цео ток развоја. Сорте лесковачка стара аутохтона и врањска која јој служи као опрашивач користе се за разне начине прераде и најзаступљеније су, док бугарске се шире јер имају већи степен толерантности на ервинију која може направити велике штете у засадима“, казао је Небојша Милошевић, стручни сарадник Института за воћарство у Чачку.

Небојша Милошевић, фото: ТопПрес

Иначе, што се тиче производње дуње у Србији може се рећи да је недовољно развијена или са много оболелих стабала на уситњеним парцелама. Једна од главних карактеристика у засадима дуње је сушење стабала непосредно пред бербу.

ТопПрес

Фото: ТопПрес