Фото: ТопПресФото: ТопПрес

До средине јуна у Србији и региону Балкана очекује се нестабилно време са честим падавинама које ће узроковати пораст водостаја на Сави и њеним притокама, али нема опасности од поплава и изливања река, наводе у Републичком хидрометеоролошком заводу (РХМЗ).

„Падавине ће до 10. јуна бити изнад годишњег просека што ће узроковати стална колебања водостаја, али нема разога за узбуну. Не очекујемо да ће реке прећи упозоравајуће нивое и да ће бити изливања“, каже за Танјуг хидролог Дејан Владиковић.

Он је додао да се до 10. јуна очекују појачане падавине на целом Балкану, али да нема опасности од поплава на шта указује и најновији прогностички материјал који РХМЗ, како каже, у редовној размени добија од Европског центра за средњорочно прогнозирање.

Према прогнози РХМЗ-а у наредних 20 дана очекује се пораст водостаја на сливу реке Саве и њеним притокама у Хрватској, БиХ и Србији.

Пораст водостаја може се очекивати и на Јужној, Западној и Великој Морави, као и на мањим сливовима у целој Србији.

Владиковић каже да ће од средине јуна на скоро свим рекама у Србији бити забележен пад водостаја, те да ће у јулу прећи у стагнацију.

„Због недостатка падавина у јулу водостаји ће бити ниски, али РХМЗ ће издавати упозорења о условима пловидбе и водоснадбевању“, навео је хидролог.

Како каже, до средине јуна температуре ће бити око просека за ово доба године, односно да ће се минималне дневне кретати од 7 од до 14 степени, а максималне дневне од 17 од 26 степени Целзијуса.

Владиковић је рекао да ће након тог кишног таласа, од краја јуна до почетка августа уследити сушни период са благо повишеним летњим температурама.

„Јул и август ће бити суви и топли, али нема назнака да ће бити паклено лето и екстремне врућине као што, рецимо, прогнозира Акуведер“, тврди Владиковић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг