Лето 2024. године почиње у четвртак, 20. јуна у 22 часова и 50 минута, саопштило је Астрономско друштво „Руђер Бошковић“ из Београда. У исто време, у овом 172 дану у години, за становнике на јужној Земљиној полулопти почиње зима, каже се у саопштењу.

На дан почетка лета обданица је најдужа, а ноћ најкраћа. Како Сунце у Београду излази у 04:51, а залази у 20:27, значи да ће обданица трајати 15 часова и 36 минута, а ноћ свега 8 часова и 24 минута.

На дан почетка лета Сунце прави свој највећи дневни лук изнад хоризонта. Излази на североистоку, на југу достиже највећу дневну висину током године, а залази на северозападу.

Подневна висина Сунца је највиша на северној Земљиној полулопти – у Београду ће бити око 68 степени, у јужном Египту 90 степени тј. налазиће се у зениту, а на северном Земљином полу ће бити око 23 степена.

Астрономи кажу да се Сунце у свом привидном кретању по еклиптици на дан почетка лета налази у тачки летњег солстицијума или сунцостаја.

Наиме изгледа да се висина Сунца у подне, не мења неколико дана пре и после почетка лета, тј. као да Сунце „стоји“, наводи се у саопштењу Астрономског друштва „Руђер Бошковић“.

ТопПрес/ Извор: Танјуг