Топола – Произвођачи јабука ових дана увелико убирају плодове свога рада. У областима које нису биле захваћене градом плодови су квалитетни и висок је принос, међутим цена већ година веома ниска. Због тога се већина произвођача одлучује да плодове складишти и сачека бољу цену.

„Имам четири хектара сорте Ајдаред и Грени Смит. Цена прве класе је 25-30 динара, за индустрију осам динара по килограму.  Род је добар и квалитет исто, пошто није било града код мене, али тренутна цена је баш ниска тако да је ја берем и складиштим у хладњачу како би евентуално била већа цена касније. Прошлу сезону сам завршио у минусу, па се надам да ћу бар ове године нешто зарадити ако би цена била виша од ове сада“, рекао је за ТопПрес воћар из Винче Михаило Ђорђевић.

Плодови прве класе чекаће бољу цену, фото: ТопПрес

Већина овогодишњег рода  према Михаиловим речима је прве класе, ипак имаће и за индустрију, а те плодове Ђорђевић складишти у велике вреће.

„Раније смо у џакове, међутим ове године смо почели у вреће тако је лакше и више стане. Та јабука је свега осам динара, користи се за сокове и иде у прераду“, каже Ђорђевић.

Јабука за прераду складишти се у вреће, фото: ТопПрес

Овај домаћин је ове године уштедео на амбалажи, како каже није куповао нове гајбице па је на тај начин остало више новца у каси. Међутим, већина воћара ипак мора да купи амбалажу а то је за њих велики трошак.

„Прва класа јабуке која иде на руско тржиште плаћа се свега 25 динара,  а гајбица за исту кошта 73-75  динара. Да би платио једну летварицу требам да наберем три килограма јабуке прве класе. Па ви сад израчунајте шта мени остаје, улагања целе године, плаћање радника сезонаца, хемија, ђубрива и на крају сам у минусу. Добар је принос ал шта вреди кад народ то не може да прода по нормалној цени, ко нема хладњачу и могућност да складишти и чека вишу цену принуђен је да јабуку прода по тренутној цени,  или по осам динара за индустрију  што је чиста пропаст“, објашњава воћар из суседног села Пласковац.

ТопПрес

Летварице за јабуку скупље него килограм плодова прве класе, фото: ТопПрес