Хотелијерство, али и други делови привреде Србије претрпеће већу штету ако потраје епидемија корона вируса, рекао је данас министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Он је за ТВ Прва казао да је у фебруару и марту Србију посетило знатно мање туриста због отказивања аранжмана, поготово туриста из Кине.

„Светска туристичка организација је имала процену раста туризма у свету ове године од три до четири одсто, а сада су процене да ће пад бити од један до четири одсто“, истакао је Љајић.

Коментаришучи информације да су продавнице на северу Косова преплављене робом из Албаније, Љајић је рекао да то није тачно.

„У велетрговинама нема албанске робе, а у појединим продавницама има шећера и јаја из Албаније“, рекао је Љајић и додао да би било „нормално“ да се не прича о „националности“ робе већ о слободном протоку не само робе већ и људи и капитала.

Он је истакао да ће српским фирмама бити тешко да се врате на тржиште Косова чак и да таксе које је увела власт у Приштини пре годину и по буду потпуно укинуте.

„Тај простор је сада попуњен робом из околних земаља и то од 30 до 60 одсто, и биће веома тешко да се вратимо на онај ниво трговине који је постојао раније“, рекао је Љајић.

Додао је да ће за Србију бити проблем и ако таксе буду укинуте, а остану друге баријере, као што би била обавеза да се обележава да се роба испоручује у Републику Косово.

„Треба да се вратимо преговорима Београда и Приштине о свим нерешеним питањима“, рекао је Љајић.

ТопПрес/ Извор: Бета