Људи вапе за домаћом храном: Гоца регистровала сеоско домаћинство а подршка локалне самоуправе била је од изузетног значаја (ФОТО, ВИДЕО)

Људи вапе за домаћом храном: Гоца регистровала сеоско домаћинство а подршка локалне самоуправе била је од изузетног значаја (ФОТО, ВИДЕО)

Топола – Гоца Глишић из села Шуме надомак Тополе, још једна је жена на селу која се одлучила да врата свога дома отвори за госте из прека и далека. Поред здраве природе, домаће хране и пријатног амбијента, у њеном дому  гости ће се осећати као код своје куће, јер простор који је она уредила одише љубављу и домаћинским гостопримством. Како и сама каже, недавно се одлучила да региструје сеоско домаћинство највише из жеље да људима омогући да уживају у лепотама које село пружа.

Фото: ТопПрес

„На тај корак сам се одлучила да би људи видели где живимо, ово је здрава средина окружени смо биљкама, животињама, чистим ваздухом, где се и пунимо ту су наше батерије. Уз сеоски туризам наши гости имају прилику  да дођу код нас, да пробају наше домаће производе који немају конзервансе и хемију и да се врате домаћем  као што је било некада.  Храна се припремала у домовима, хлеб исто, тако да тај мирис из детињства и домаће кухиње нема цену. Иначе, ја сам одувек припремала храну и зимницу, наравно за наше потребе али временом сам увидела  да људи вапе за домаћим производима, тако да смо кренули прво са ајваром, одјекнуло је и већ ове године имамо више купаца него прошле.  Ту су и разна слатка, од шљива пуњено орасима, од дуња и сокови пастеризовани густи од свог воћа које гајимо“, рекла је за ТопПрес, Гоца Глишић власница сеоског туристичког домаћинства у селу Шуме.

Гоца Глишић, фото: ТопПрес

Своје домаћинство је регистровала прошле године и истиче да је подршка локалне самоуправе била од изузетног значаја, јер је уз помоћ тог новца успела да опреми простор који је желела.

„Немамо госте још увек али доћиће јер ће препознати све бенефите које им нудимо. Користила сам подстицаје општине,  поставили смо нова врата и прозоре. Надам се да ће општина и наредних година да нам помаже како би ширили капацитете и све што нам је потребно да опремамо за сеоски туризам“, каже ова домаћица.

Иако је још увек почетник у овом позиву Гоца се уз све манифестације које се организују у Тополи полако упознаје са чарима туризма на селу. Ова вредна жена истиче да је живот жене на селу тежак и да дан траје од раних јутарњих часова па све до касно у ноћ, али да ништа од тога није тешко и да управо такав живот жели да презентује својим гостима када дођу у њен дом.

Фото: ТопПрес

„Тежак је живот жене на селу, дан почиње рано завршава се касно, устанемо рано, кренете са радницима ако их има у то доба године, хранимо животиње, припрема се ручак, рад са радницима. Када добијем слободно време седнем и напишем неку песму, то је мој одмор.  Жене на селу раде и мушке и женске послове, храним јунад, идем у сено, риљам пластеник, али природа је ту, будете са животињама, одмарате очи. Ко једном проба моју храну, домаћи хлеб и зимницу, увек се врати а велика помоћ за привлачење гостију су и манифестације које се организују у нашој општини јер се људи заинтересују, виде, пробају и када нас виде поново већ знају шта нудимо и зашто смо ту“, закључује Гоца.

ТопПрес

 

 

KOMENTARI