Удружење медија и медијских радника обратило се у уторак кабловском оператеру СББ тражећи да у систем убаци три локалне телевизије ТВ Телемарк, ТВ Пожега и ТВ Горњи Милановац.
Према саопштењу Удружења, ова три медија су из несхватљивих разлога ван понуде овог кабловског оператера, иако покривају теме гледалиште које чини пола милиона људи и испуњавају све неопходне услове и дозволе.

Како су нам у УММР рекли, оператеру СББ послата је молба да се због информисања јавности и грађана који то чине са локалних медија на подручју више од 20 општина Западне Србије убаце у њихов кабловски систем регионалну телевизију Телемарк, ТВ ГМ и ТВ Пожега.

– Ускраћивањем да се налазе у каблу чији је СББ оператер наносе огромну штету тим медијима, а грађанима ускраћују право на информисање – каже за „Новости“ Гвозден Николић, председник УММР и уредник емисије Дневник Западне Србије.

– Нелогично је да медији који су већ оптерећени силним дажбинама и који су преживели године приватизације и још се копрцају, измирују све обавезе према држави, нису самим тим на каблу. Како сам у разговору са уредницима ових телевизија сазнао, за разлику од „Телекома“ који их прикључује бесплатно, СББ им намеће немогуће услове.Како пише у молби Удружења, упућеној провајдеру СББ, све три поменуте телевизије емитују се са земаљских предајника на Руднику, Овчару и Торнику и видљиви су на подручју Чачка, Горњег Милановаца, Пожеге, Ужица, Бајине Баште, Лучана, Краљева, Сјенице, Љубовије, Чајетине, Љига, Тополе, Прибоја и Пријепоља. Међутим, због тога што нису укључени на кабл, они се не виде у поменутим градовима и општинама, чиме су и телевизије и гледаоци оштећени.

– Захтевамо да тамо где се ти канали виде у земаљским системима, да се обавезно пусте и у кабл и да то Регулаторно тело РЕМ мора да обезбеди – каже Николић.

– Удружење нема ништа против да СББ емитује стране канале као што су Алџазира, ОБН и на десетине других, али сматра несхватљивим да избаци локалне канале са којих се информишу грађани градова и општина Западне Србије. Осим тога, колика је потреба за тим садржајима и интересовање за њих, сведочи податак да Дневник Западне Србије, који се емитује на Телемарку, гледа пола милиона људи.

Како Николић каже, подршку да се у СББ понуди нађу ове три телевизије до сада су дали градоначелник Чачка, председници општина Пожега, Лучани, Ариље, Косјерић, Ивањица, док су је најавили и још најмање пет председника и градоначелника из овог дела земље.Осим код СББ, ове три телевизије нема ни у мСАТ-у и верујемо да је то случајност која ће бити исправљена, јер сви остали „Телекомови“ сателитски канали укључују локалне телевизије – каже Николић.

– Очекујемо да се појави у њиховој понуди, јер је велики притисак гледалаца. Наглашавам да овде нема политике, већ само потребе да се исправи неправда.

Информацију да ли је кабловски оператер обавезан да понуду уврсти локалне телевизије које измирују све обавезе према држави, у уторак од РЕМ нисмо добили.

Обавеза РЕМ

Медијски аналитичар Драгиша Ковачевић сматра да је за проблем малих телевизија и неправду одговорно Регулаторно тело за електронске медије:

– Ти локални медији су најзначајнији за информисање локалног становништва. А овакав пропуст да се не види кроз кабл, одговорност је РЕМ-а. Оног момента када медиј добије дозволу од РЕМ и плаћа све надокнаде, РЕМ је дужан да натера све оператере да га уврсте у своју понуду. Као одговор на овакво понашање предлажем да медији који нису у понуди свих оператера, а имају дозволу за рад, престану да плаћају накнаду РЕМ.

Разматрају укључивање

СББ позива три наведене локалне телевизије да нам лично упуте захтев за емитовање њиховог програма, како бисмо у складу са могућностима видели колико је изводљиво да буду део програмске шеме – рекли су нам у уторак из СББ.

– Телевизије Телмар, ТВ ГМ и ТВ Пожега никада нису биле део програмске понуде СББ компаније, па самим тим нису ни могле да буду „избачене“ из понуде, како је објавило Удружење медија и медијских радника, које нам се у уторак обратило са захтевом да се три наведене телевизије уврсте у СББ програмску понуду, а десет минута касније проследили саопштење у коме су нас оптужили да смо телевизије избацили из своје програмске шеме. Приоритет наше компаније је да СББ услуге буду доступне свим грађанима Србије, као и локалне телевизије са којима имамо одличну сарадњу.

ТопПрес/ Извор: Новости, Б. Царановић