Влада Републике Србије донела је уредбу којом је утврдила програм подршке подизању иновационих капацитета јединица локалне самоуправе кроз који ће са 209 милиона динара ове године бити подржани пројекти градова и општина како би живот грађана био безбеднији, једноставнији и јефтинији, објављено је у Службеном гласнику.

Програм ће спроводити Кабинет министра без портфеља Ненада Поповића задуженог за иновације и технолошки развој, а по пројекту град или општина могу бити подржани са максимално 40 милиона динара.

Општи циљ програма је унапређење иновационих капацитета градова и општина у Србији кроз свеобухватни приступ дигиталној трансформацији јавних услуга, привреде и друштва који би требало да омогући одрживу, ефикаснију употребу ресурса, одговоран однос према животној средини и повећање квалитета живота грађана.

Новац опредељен кроз програм ће се користити за пројекте у којима се имплементирају нове технологије и модели у области безбедности, мобилности и транспорта, јавних и комуналних услуга, дигитализације у јавном сектору, интернет и информационо-комуникационе инфраструктуре, дигитализације у јавном сектору и заштите животне средине.

Средства ће биће расподељена на основу резултата јавног конкурса који ће бити расписан, наводи се у програму.

Према подацима УН, број становника у руралним и урбаним срединама је изједначен по први пут 2009. године, а 2019. године већ 55 одсто становника живи у градовима, док УН процењују да ће 2025. године 70 одсто светске популације живети у градовима.

ТопПрес/ Извор: Танјуг