Лончар: Логично да невакцинисани плаћају лечење

Лончар: Логично да невакцинисани плаћају лечење

Сасвим је логичан захтев лекара да невакцинисани грађани сами плаћају део трошкова лечења од коронавируса, јер има довољно вакцина, а могу и да бирају коју ће, изјавио је данас министар здравља др Златибор Лончар.

Он је рекао да такав захтев не би имао смисла да држава није обезбедила довољно цепива за све грађане, и указао да грађани не размишљају о трошковима лечења јер знају да то држава плаћа

„Здравствени радници са разлогом то кажу да би подигли свест људи, имате оне који не верују ни у корону, ни у вакцину, а кад се разболе знају да ће држава све да плати. Да сте се вакцинисали, највероватније не бисте били у болници. Овако, нити се придржавају мера, нити су се вакцинисали па су дошли у болницу и очекују да све држава покрије“, каже Лончар.

Он је изнео и податак да је у Србији тренутно изоловано осам случајева делта соја, али упозорава да их сигурно има више, па се одуговлачењем вакцинације само још више отвара простор вирусу да мутира.

„Пандемија у целом свету не може да се реши док нема довољно вакцинисаних, и сигурно се неће решити док не буде 70, 80 одсто глобално имунизованих. Да ли је боље да се сви вакцинишемо на време и вратимо се нормалном животу, а не да се питамо где треба да носимо маску. Без вакцинације то не можемо и све остало је празна прича”, објаснио је министар.

Министар је изнео податке да је повећан број људи на првим прегледима, као и на пријемима за болницу, те да је једина ствар која то може да спречи – вакцинација.

ТопПрес/  Извор: Танјуг

KOMENTARI