Омикрон сој је у Србији, иако још увек није званично откривен, али већ има доста пацијената који имају такву клиничку слику, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар.

Он је говорио и о томе које ће се епидемиолошке мере примењивати за дочек Нове године, о састанцима чланова Кризног штаба и о новом антивирусном леку који је од данас почео да се примењује у Србији.

Када је реч о омикрон соју корона вируса, Лончар је рекао да већ има доста пацијената који имају такву клиничку слику, и да су дошли из земаља где тај сој заузима до 70 одсто оболелих, а да је питање дана, како је објаснио, када ће се он секвенционирати и када ћемо моћи да изађемо званично са податком да смо га открили.

Министар је за Евроњуз рекао и да су постојеће мере за сада довољне за бројеве новозаражених које тренутно имамо, а да ће мере које важе данас важити и за дочек Нове године, 31. децембра.

Како је рекао, важиће ковид пропуснице и они који иду у локале на дочек мораће да буду вакцинисани или да имају негативан тест.

Када је реч о прославама на отвореном, Лончар је нагласио да ће те вечери бити појачане контроле, али да би и организатори требало да преузму одговорност и да ураде свој део посла.

Лончар је рекао да се Кризни штаб често састаје по мањим групама, као и да се медицински део Кризног штаба састаје са председницом Владе и да ти међусобни састанци нису увек медијски испраћени.

Он је навео да увођење ковид пропусница на 24 сата не би побољшало ситуацију, пошто није могуће све то исконтролисати, али је нагласио и да је након увођења ковид пропусница порасло интересовање младих за вакцинацију.

Лончар је саопштио да је од данас у протоколу нови антивирусни лек који ће бити коришћен у здравственим установама, и истакао да је то још једна добра ствар за све оне који се у овом моменту разболе.

„Србија је једна од ретких земаља која то има, као што је имала прва у Европи и вакцину и све остало. Када имате те ствари и кад их урадите, то није вест. Да смо случајно каснили, то би била ударна вест, а кад то држава одради онда ником није интересантно“, поручио је Лончар.

Лончар је рекао и да Комисија за анализу смрти током пандемије још није завршила свој рад и да га неће ни завршити у наредних пар година.

Додао је да то неће завршити ускоро ниједна комисија у свету, јер мора да се уради минимум четири или пет анализа.

Говорећи о данашњем пожару у новој згради Клиничког центра Србије, Лончар је рекао да је дошло до варничења приликом радова на другом спрату и да је варница пала на ниво -1, у просторију која је требало да се ради у фази два.

Објаснио је да је у том објекту била опрема која је чекала да се исели, а да када је пала та варница, дошло до пожара који је на време примећен, па су људи евакуисани и ватра угашена.

Министар је нагласио да он не може званично да говори, али да је вероватно било непридржавања одређених мера, а да је на надлежнима да то утврде.

Лончар је рекао и да би грађани требало да знају да ће пацијенти и особље ући у тај објекат тек кад он буде добио све дозволе и када све у њему буде испитано, нагласивши да то мора да се спроведе пре пролећа.

ТопПрес/ Извор: Танјуг