Министар здравља Србије Златибор Лончар изјавио је данас у Прокупљу да ће медицинске сестре у Србији добити 15 одсто повећање плата, а лекари 10 одсто.“Знам да су многе медицинске сестре и лекари отишли из Србије због већих плата али многи су се и вратили, и тек сада ће се враћати када ће плата медицинске сестре бити 50.000 динара“, рекао је Лончар приликом посете покупачкој болници Др „Алекса Савић“.

Он је истакао да држава Србија издваја огромна средства која се могу мерити милијардама евра, у побољшање услова лечења људи у Србији.

Такође је подвукао да се толико пара никад до сада није улагало у здравство у Србија и ду су захваљујући томе изграђени најсавременији клинички центри у Нишу, Круагујевцу и који се гради у Новом Саду.

„Држава Србија велика средства издваја и за усавршавање лекара, у лечење оболелих од ретких болести, у набавку лекова, како не би било несташица“, подвукао је министар .

Он је навео да је подељено 8. 000 лекарских специјализација у Србији и позвао грађане на стрпљење, подсетивши да је за специјализацију лекара потебно неколико година.

„Одлучио сам да данас обиђем све здравствене установе у Топличком округу и лично се уверим каква је у њима ситуација, како се троше, и у шта улажу велике паре које Влада Србије издваја за здравство“, рекао је министар Лончар обраћајући се новинарима после обиласка три болничка одељења, хирургије, ортопедије и очног у прокупачкој болници.

У Прокупљу твима владе Србије гради и нова најсавременија болница у којој ће се лечити житељи Прокупља и целог Топличког округа, подвукао је министар Лончар и додао да је тендер за изградњу болнице спроведен и да ће се у наредних неколико дана знати и ко ће преузети послове на изградњи нове болнице.

Лончар је навео да ће ти радови, према плану почети већ 15. октобра ове године.

„Данас сам дошао да се упознам са стањем у прокупачкој Болници , да видим шта им још од опреме недостаје, имају ли неких проблема, и шта ми треба да им обезбедимо како би имали добре услове за лечење болесника док нови објекат не буде завршен“, казао је министар Лончар.

Он је нагласио да су га у тој здравственој установи упознали са константним недостатком здравственог кадра, и истакао да ће због тога до краја године у прокупачкој болници бити запошљено још 9 лекара и 20 нових медицинских сестара.

Лончар је најавио и спајање блиских здравствених установа у Србији и то почев од 1. јануара следеће 2020 године.

На основу тога ће доћи и до спајања прокупачких здравствених установа Болнице „Др Алекса Савић“ и Дома здравља.

ТопПрес/ Извор: Бета