Министар здравља Златибор Лончар изјавио је данас да не може држава да одређује грађанима да ли ће да иду на прославе јер је то на њима да одлуче, али је поручио да ће се контролисати поштовање прописаних мера.

„Грађани, немојте да рачунате да вам је држава тата и мама, па да ће да вам одређује да ли ћете да идете на журку или не. Довољно смо урадили, обезбедили капацитете, лекове, вакцине“, рекао је Лончар у Влади Србије, одговарајући на питање новинара зашто на јучерашњој седници Кризног штаба нису пооштрене мере и како ћемо се борити са ризицима имајући у виду предстојеће прославе празника.

Лончар је поручио да би свако ко организује било шта требало да захтева да они који долазе буду или вакцинисани или да имају негативан ПЦР или антигенски тест.

„Зашто нисмо пооштрили мере? Да кажемо не може, онда ће сви да оду илегално, па ће бити проблема колико хоћете. Зар стварно мислите да ми ништа не знамо? Када кажемо да нешто не ради или је ограничено радно време онда се изнајмљују станови, куће, скупи се велики број људи и одатле после имамо много заражених“, рекао је Лончар.

Навео је да ће прослава бити и да ће се контролисати поштовање прописаних мера.

„Па не слави се ујутру у девет сати већ увече, а зна се које су мере после 20 сати и њихово поштовање ћемо сигурно контролисати. Ако се неком исплати да плаћа казне од 300.000, 500.000 динара, нема никаквих проблема, али пре свега би требало да се води рачуна о спречавању ширења заразе“, додао је Лончар.

Навео је да још нису све болнице изашле из ковид система и поново апеловао на све грађане да се вакцинишу.

„Ово траје већ две године, не знамо довољно, али знамо шта може да нам помогне, а то је да ако истекло шест месеци од друге дозе вакцине треба да примимо бустер дозу, а ако се нисмо вакцинисали, да примимо прву дозу, посебно ако смо млади“, рекао је Лончар.

ТопПрес/ Извор: Танјуг