Опада број оболелих, али то не значи да треба да се опустимо и да смо решили проблем. Да би се овај број смањивао морамо да наставимо са вакцинацијом и са придржавањем мера, рекао је за РТС министар здравља Златибор Лончар. Истиче да је став светске струке да и труднице и дојиље могу да се вакцинишу.

Златибор Лончар је навео да, иако бројке падају, треба да будемо опрезни и да се придржавамо мера како би пад био реалност и како бисмо епидемију ставили под контролу.

„Опада број оболелих, али то не значи да треба да се опустимо и да смо решили проблем. Да би се овај број смањивао морамо да наставимо са вакцинацијом и са придржавањем мера“, истиче Лончар.

Истиче да јевакцинација једино решење за окончање пандемије.

„Србија је већ дала 3.129.491 дозу, њих преко 1.260.000 добили су и другу дозу. Од осам сати крећу вакцинације, већ од седам су редови за незаказане. Свуда где постоје услови ће бити и ‘Фајзер’ и ‘спутњик’. Гледамо да проширимо капацитете и за викенд за нека подручја, да оспособимо та подручја да могу да дају ту вакцину – безбедно чување и транспорт, да испоштујемо све мере. Учинићемо све да у што краћем року што више људи вакцинишемо јер то је једини начин да изађемо из ове кризе“, објашњава Лончар.

Говорећи о трудницама наводи да је став светске струке да и труднице и дојиље могу да се вакцинишу.

„То је став светске струке јер је вирус почео да мутира. Процена је да тај мутирани сој може да утиче на потомство и децу и да је безбедније да се труднице вакцинишу. Само слушамо ставове струке и тако ћемо наставити и даље“, наводи министар.

„Највише вакцинисаних у Београду и Ужицу – најмање у Новом Пазару и Тутину“

Додаје да је највише вакцинисаних у Београду – 57 одсто и Ужицу 31 одсто, а најмање у Тутину 6,2 одсто и Новом Пазару – 13,2 одсто.

„Ту покушавамо да разговарамо и објаснимо људима да је вакцина једини лек“, истиче Лончар.

Наводи да због короне има о директне и индиректне последице, да се анализира ситуација из сата у сат и да је због пада броја оболелих дат налог за Селтерс и Нишку бању да се врате у нормалан режим рада.

„Ми смо већ дали налог за Селтерс бању и Нишку бању да се врате у нормалан режим рада, да не раде са ковид пацијентима. Болница Бежанијска коса такође неће до даљњег примати, да поушамо да је испразнимо, да имамо преко реке једну болницу за хитне случајеве и за не ковид пацијенте. Следеће што мислимо је и Блок А Драгише Мишовића ако успемо да не буде за не ковид пацијенте. Анализирамо ситуацију из сата у сат и гледамо где можемо да помогнемо и оним другим пацијентима, што пре да се враћамо у не вовид систем јер има доста тих пацијената“, објашњава министар.

ТопПрес/ Извор: РТС