Лончар: Стиже нам нови лек против ковида, смањује ризик од хоспитализације и смрти за 89 одсто

Лончар: Стиже нам нови лек против ковида, смањује ризик од хоспитализације и смрти за 89 одсто

Србија је прва земља у свету која ће имати нови експериментални лек за лечење корона вируса, који је развила америчка компанија „Фајзер“, а који смањује ризик од хоспитализације и смрти код пацијената чије је здравље већ угрожено за 89 одсто, најавио је данас министар здравља Златибор Лончар.

Он је за РТС рекао да је управо потписан уговор са „Фајзером“ о дистрибуцији лека Србији, као и да је наша земља трећа у свету која га је потписала, а прва која ће га имати у употреби.

Лончар је објаснио да тај лек блокира ензим који је потребан корона вирусу да би се умножавао, а резултат тога је да се смањује и смртност и хоспитализација за 89 одсто.

Лончар каже да је вакцина, ипак, и даље примарно оружје у борби са вирусом.

„Ми се не боримо за то да дођемо у фазу да се неко разболи па да би се лечио већ се боримо за то да не дође уопште до тога него да се људи вакцинишу и да не дођу уопште у фазу да морају да користе било који лек. А ово је нека наша одговорност као државе и успех државе који смо обећали и који испуњавамо“, рекао је Лончар.

Он наводи да ће одговарати сви они који крше Закон, па тако и лекари који су препоручивали „Ивермектин“, али и они који су га продавали.

„Ја сам обећао да ће држава реаговати на све оно што крши Закон и правила ове државе, не само против тих лекара који су препоручивали ‘Ивермектин’ већ и против апотека јер смо нашли апотеке, људи су нам пријављивали апотеке које су продавале тај лек. Инспекција је ушла у њих и нашли смо гомилу рецепата на којима је преписиван ‘Ивермектин’, лек који не сме да се преписује, који не сме да се користи“, наводи Лончар.

Министар грађанима поручује да се држе званичне медицине и ставова Медицинског факултета јер, како каже, једино тако неће погрешити.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI

TOPPRESS: 1
  • Goca 1 godina

    Opet „eksperimentalni“… Zato je znaci nastao ovaj poslednji korona talas, da nas pripremi za eksperiment, da ima dovoljno pacijenata…