Трећу дозу вакцине моћи ће да приме сви грађани којима је прошло шест месеци од друге дозе, а приоритет имају они којима је ослабљен имуни систем, хронични болесници, људи који су имали трансплантацију органа, као и сви они који имају обољења која не би било добро да се искомбинују са короном.

То је вечерас за ТВ Пинк изјавио министар здравља Златибор Лончар и додао да ће трећу дозу моћи да приме и сви други који сматрају да треба, али уз консултацију са својим лекаром.

Процедура за вакцинацију, додаје, биће веома једноставна, јер ће у наредним данима сви који су стекли услов за трећу дозу добити смс поруку или мејл.

Након тога ће, истиче, моћи да закажу вакцинацију преко Е-портала, а други начин је да дођу у дом здравља или амбуланту, у којима се врши вакцинација, са примерком да су вакцинисани и да је прошло шест месеци од друге дозе.

Наглашава да ће бити довољно вакцина за све, као и да има довољно медицинског особља који на вакцинацији раде.

Министар каже да ће грађани моћи поново да се одлуче за једну од доза, чак и ако то није била вакцина истог произвођача коју су примили пре шест месеци.

„Ништа не може лоше да им се деси ако приме исту или другу вакцину, јер имамо примере да су људи примали различите дозе и да није било проблема“, каже Лончар.

Вакцинација је, подсећа, једини начин да се спречи ширење вируса, као и његова мутација.

Лончар је додао да су анализе других земаља, али и наших стручњака, показале да је трећа доза ефикасна у сузбијању коронавируса.

Упитан да ли ће бити донете нове мере, с обзиром на раст броја заражених, Лончар је замолио све грађане и чланове Кризног штаба да не излазе у јавност са лицитирањм нових мера.

Истиче да ће се пре доношења било каквих мера урадити детаљна анализа, како би се направио баланс који ће донети најбољи ефкат који ће зауставити раст број новозаражених.

„Све што будемо донели биће јавно и транспарентно“, подвукао је Лончар.

Упитан да ли је донета одлука у Србији о зеленим пропусницама, какве уводе поједине земље ЕУ, Лончар каже да такве пропуснице у нашој земљи нису донете, али да је он лично за то.

Објашњава да одговорне људе, који су се вакцинисали, не би било у реду ограничавати у било чему, те додаје да су такве пропуснице гарант да живот може да се настави даље.

Говорећи о почетку школске године, Лончар каже да је још рано говорити како ће школе функцинисати од 1. септембра, те да ће таква одлука бити донета дан или два пред почетак школске године.

Истиче да ће школе бити спремне на све сценарије.

ТопПрес/ Извор: Танјуг