Иако рок за пререгистрацију оружја истиче за мање од месец дана, подаци Ловачког савеза Србије показују да се новом Закону прилагодила тек четвртина од укупно пола милиона власника. Јер, осим новчаног издатка, пререгистрација подразумева и то да власник – ако жели да се бави ловом или да на било који други законом прописани начин рукује ватреним оружјем – мора бити здрав и о томе поседовати валидан документ.

Зато председник ЛСС Братислав Ћирковић очекује да по хитном поступку буде донет акт о одлагању ове обавезе за две године. Подсетимо, рок је већ једном продужен за 12 месеци, али изгледа да ни то није било довољно…

– Нови Закон о оружју и муницији је донет 2016, а ловачка удружења су консултована тек када су уочени његови недостаци. Ми смо све наше примедбе и сугестије доставили министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу. Дотад, ловци и сви остали легални власници оружја не треба да паниче. Уосталом, лекарски преглед ће важити десет, а не као досад пет година, али је изабрани лекар обавезан да полицији пријави промену здравственог стања власника – каже Ћирковић, и наглашава да би строги прописи само подстакнули криволов и нелегално држање оружја.

У међувремену се активирало и чланство широм Србије…

– Ловац који се већ уредно регистровао сада треба да плати таксе за пререгистрацију од око 4.000 динара, а ту је и још пар хиљада за лекарско уверење – каже председник ЛУ у Сврљигу и члан УО ЛСС Златко Рашић. – Нереално је очекивати да чланови који живе по удаљеним селима потежу до Ниша да би се пререгистровали, зато смо се потрудили да им омогућимо обављање ове формалности у Сврљигу, па ће бар на превозу до ниша уштедети око 2.000 динара.

Подршка посланика

– Циљ је да ловцима олакшамо и омогућимо да још боље раде, јер они, чак и мимо удружења, први помажу кад је то најпотребније. Од пожара и поплава, до сметова и појаве каквих заразних болести, ловци се увек истичу – каже народни посланик Милија Милетић, и преноси да ће због афричке куге, лов на дивље свиње бити продужен до даљег.

ТопПрес/ Извор: Новости, Д. Алихоџић