Горњи Милановац – Иако су магијски ритуали и „бајање“ више резервисани за исток, него за запад Србије,

поједини су итекако занимљиви и становницима овог краја. О некима се врло мало зна, док су други поприлично распрострањени.

Понекад магијски ритуали могу да служе и у здравстевене сврхе, а то најбоље знају они који муку муче са брадавицама. Радош Каљевић (85) из села Прањани већ дуже од две деценије на само себи знан начин помаже људима у невољи и како каже до сада су код њега многи пронашли спас.

„Ту вештину сам научио од мајке, а она од свог деде. Преноси се са колена на колено, па се надам да ће неко и мене наследити. Није то нека филозофија, али морате да знате ту неку цаку. Време кад се то ради и како. Посебна бројалица мора да се одброји, а и тачна сатница кад се брадавице скидају мора да се зна, ако се то све уради како треба, онда за максимално три месца оне нестају“, прича Радош за РИНУ.

Ритуал се обавезно обавља последњег уторка у месецу, који је у народу познатији као скончани уторак, у смирај дана, а никако ујутру или поподне. Радош каже да тарифу нема, већ чини све како би помогао људима. Путници намерници код овог Прањанца долазили су са свих страна.

„Ни сам више не знам број људи којима сам помогао. У најупечатљивијем сећању остао ми је отац који је код мене довео свог десетогодишњег сина коме су руке биле препуне брадавица, а после пар месеци биле су као руком однесене. Често су ме звали и поједини домаћини који су имали проблем са стоком. Не би уопште могли да помузу краву од силних брадавица, па сам и ту помогао“, прича овај витални старац са Сувобора.

Међутим, ритуал који се кроз западну Србију такође често користи јесте саливање страве и то уз помоћ олова које се истопи и касније стави на кашику.

„То се користи уколико се неко много уплашио и после не може нормално да функционише. Саливањем страха постаје мирнији, а стрес и напетост престају. Махом то обављају жене по селима, ја сам лично то радио и од тада ми је било много лакше, јер је претрпљен страх доста утицао на мој живот“, открива Радош и ову тајну.

Ипак, најинтерсантнији од свих магијских ритала познатих ширим народним масама свакако је чудесни љубавни напитак звани – салигуз. Ако је веровати причама мештана Прањана, захваљујући њему жене освајају своје будуће мужеве, али и задржавају оне са којима су већ стале луди камен и код матичара рекле „да“.

ТопПрес/РИНА