Чачак –Само у Србији можете чути да је неко пустио мозак на испашу, да теле блене у шарена врата и да се столица мора загрејати. Значење ових народних бисера разумеју само људи са овог поднебља, али  Маја Стојановић  из Чачка свој дар за уметност и цртање усмерила је управо на ове необичне пословице, па ја за њих сада чуо цео свет.

– Било ми је жао да та наша специфичност прође незапажено. Нигде људи немају душу као код нас и по томе и јесмо посебни. Ја сам желела да кроз своју уметност и креативност дам допринос свему томе и мислим да сам кроз илустравање тих народних пословица, на неки начин то успела. Прва моја илустрација била је везана за изреку „сунце бакино“, а онда су се низале многе друге, рекла је  Маја за РИНУ.

Рођена је у Канади, али са 12 година се вратила у Чачак где је завршила Гимназију, а уз помоћ  стипендије у Сијетлу је завршила факултет за Визуелну уметност. Ипак, након завршених студија ова поносна Српкиња вратила  се у Чачак, родни град својих родитеља. Одлучила је да ствара овде и показала како се и „у свом селу може постати пророк“. Члан је Удружења визуелних уметника Чачак, а у њиховим просторијама налази се и њен атеље.

Фото: РИНА

– Моји родитељи су се препородили кад су се вратили у Чачак и зато је било сасвим природно да након факултета и ја дођем. Само овде имам тај посебан осећај припадности, зато се никад нисам покајала због своје одлуке да се вратим из Америке. Инспирацију за свој посао и цртање чето налазим код бабе и деде на селу, јер код од њих се може чути доста тога“, каже ова уметница познатија и као Маја Змаја.

Уз сваку илустрацију коју нацрта и објави на интернету она остави и опис како би и странци знали о чему се ради. Јер, како би без објашањена неко разумео реченицу „кошта те као Светог Петра кајгана“ или „пун ко брод“.

– Својим радовима желим да измамим осмех на лицима посматрача и позитивну емоцију. Сада ми често шаљу изреке из свих делова Србија, које су изузетно сликовите, а бројне нове илустрације угледаће светлост дана“, открива Змаја.

Фото: РИНА

Иако се вратила у Србију, ова уметница у Сијетлу је изградила репутацију  младог уметника у успону и оставила свој траг. До сада је преко океана одржала две самосталне и учествовала је на десет заједничких изложби. Тада је представила серију слика животиња у упечатљивим одорама, а највећи хит био је петао у Наполеоновој униформи. Сада, како каже, свој велики таленат жели да прикаже и кроз цртање мурала.

Све своје илустрације ова талентована девојка преточила је и у књигу „Код нас се каже“ која је веома популарна и један од омиљених поклона за странце.

ТопПрес/ РИНА