Foto Thinkstock.comFoto Thinkstock.com

Продавац, шивач, портир и електромонтер – били су најтраженији профили на тржишту рада током априла ове године, показује евиденција Националне службе за запошљавање. Тражени су били и возачи, бравари, кувари, келнери, тапетари, тесари, магационери и пекари. На листи трогодишњих профила за које су послодавци били веома заинтересовани налазе се и електроинсталатери, прерађивачи хране и пића, кројачи, столари, гумари и зидари.

Када се добар занатлија појави на евиденцији НСЗ, брзо са ње нестане, јер су квалитетни радници у производњи увек тражени. Судећи према огласима на интернету и штампи, највећа је потражња за пекарима, месарима, пица-мајсторима, фризерима и конобарима.

Према статистици Националне службе за запошљавање, до посла најбрже долазе електрозаваривачи, бравари, болничари-неговатељи, возачи, кувари, пекари, електромонтери-инсталатери, керамичари, зидари, тесари, армирачи, изолатери и металостругари.

– Када је реч о овим профилима, у највећем броју случајева првенствени услов за њихово запошљавање је одговарајуће радно искуство, као и поседовање специфичних знања и вештина – кажу, за „Новости“, у НСЗ.

– За наведене профиле послодавцима нудимо услугу међурегионалног посредовања, која подразумева да се у поступак прелиминарне селекције укључују особе са подручја целе Републике Србије или градова и општина за која је послодавац заинтересован.

Када у својој евиденцији или бар на подручју одређених филијала НСЗ нема неког од најтраженијих профила, НСЗ, осим посредовања, послодавцима нуди и услугу бесплатног оглашавања на сајту, огласним таблама и у публикацији „Послови“.

ОБУКЕ

Незапослени који желе преквалификацију за неко од дефицитарних занимања могу да добију бесплатну обуку посредством НСЗ. Обуке се организују на захтев послодавца, обуке за тржиште рада и за стицање практичних знања.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости