tanjug-dimitrije-golltanjug-dimitrije-goll

Скупштина Србије усвојила је измене Закона о безбедности саобраћаја, па ће максимална брзина на аутo-путу убудуће бити 130 километара на час уместо досадашњих 120.

Образлажући измене закона пред посланицима, министарка саобраћаја Зорана Михајловић раније је рекла да ће српским ауто-путевима аутомобили моћи да иду до 130 километара на сат, као што је у већини европских земаља.

Како је рекла, изменама тог закона у Србији ће возачи на ауто-путу моћи да иду максималном брзином која је дозвољена и у Словенији, Хрватској, Грчкој, Мађарској, Италији, Француској, Аустрији и другим државама ЕУ.

У Србији је у последње четири године изграђено готово 200 километара нових ауто-путева, а ове године се завршава и комплетан Коридор 10, што ће Србију учинити најповољнијом транзитном рутом у овом делу Европе, навела је министарка током расправе у парламенту.

Скупштина је усвојила и Закон о путевима, којим се уређује својина над јавним путевима и њихова евиденција у јавним књигама, што је важно за несметано извођење радова на одржавању и рехабилитацији.

Биће прецизирано ко је тачно надлежан за одржавање којих путева у Србији, Војводини и некатегорисаних путева.

Изменама Закона о превозу терета у друмском саобраћају, који је такође усвојен, врши се усклађивање са Законом о инспекцијском надзору, што ће допринети ефикаснијој борби против сиве економије и заштитити превознике који законито послују, посебно мала и средња предузећа.

Циљ је да се половина прихода који су данас у „сивој зони“, а који су процењени на 100 милиона евра, врате у легалне токове и тиме увећава приход буџета.

Посланици су прихватили и измене Закона о превозу путника у друмском саобраћају, којим се прецизније регулише издавање сертификата о професионалној оспособљености, као и услова за измену редова вожњи.

Тим актом, предвиђене су веће казне за прекршиоце и јасна овлашћења инспекција у циљу контроле иностраних превозника.

ТопПрес/ Извор: Танјуг