Интересовање за изградњом малих кућних соларних елекрана у нашој земљи све је веће, посебно због енергетске кризе, а новине у законској регулативи омогућиле су и да мале соларне електране уђу у систем ЕПС-а и то по систему „произвођач-потрошач“.

Пироћанац Братислав Видановић, по струци ИТ стручњак, на крову свог дома направио је соларну електрану снаге 10 киловата за коју каже да очекује да ће му омогућити да произведе сву неопходну електричну енергију за своје домаћинство.

„Инвестиција кошта отприлике 1000 евра по киловату, наша електрана је снаге 10 киловата, требало нам је пет-шест месеци да ову инвестицију реализујемо, али надам се да ће у блиској будућности то бити још брже. Циљ нам је да сведемо потрошњу на нулу. Иначе ја користим и електрични мотоцикл, хибридни ауто и жеља ми је била да остварим нулту емисију угљеника“ казао је Видановић Танјугу.

По његовим речима, очекивања су да ће се инвестиција отплатити у потпуности за десетак година.

„Наравно, зависи се од временски услова али очекујемо да се улагање врати за десет година. Принцип по коме све функционише је такав да сву произведену струју шаљемо ЕПС-у, од кога узимамо назад онолико струје колико нам треба, а касније се на крају сваког месеца одређује стварна потрошња“, каже Видановић.

Стручњак за мале соларне електране Дејан Цветковић, из Ниша, који је инсталирао соларну електрану, прву такве врсте у овом делу Србије, казао је за Танјуг да је интересовање за соларним електранима у великом порасту због актуелне енергетске ситуације на глобалном нивоу.

„Самим постављањем соларне електране на кров ви постајете „потрошач-произвођач“. Електричну енергију коју произведете остављате у резерви електродистрибутивном систему, а касније користите по потреби. Овакве електране много се користе у ЕУ, а у Србији је интересовање све веће“ нкаже Цветковић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг