Исплата новчане помоћи младима од 16 до 29 година у износу од 100 евра је почела, а министар финансија Синиша Мали каже да ће данас на рачуне 400.000 младих који су се пријавили, лећи тај новац.

Мали је за ТВ Пинк рекао да ће свим младима који су се пријавили за подршку државе, којих је више од 1,1 милион, што је за 43.748 више него у првом кругу, новац бити уплаћен у наредна три дана.

„Данас ћемо уплатити на рачуне 400.000 младих, сутра на 400.000 и преостало прекосутра“, каже министар подсећајући да држава грађанима од 2020. године пружа подршку.

Према његовим речима, држава је ове године исплатила и највећу помоћ пензионерима икада, а протеклог месеца уплаћено је једнократно и по 10.000 динара здравственим радницима.

Према његовим речима, резултати у наплати ПДВ-а су много бољи него што се очекивало.

„Планирали смо дефицит у првих пет месеци 121 милијарди динара, а имамо 50 милијарди бољи резултат него што смо очекивали. И пољопривредницима смо повећали субвенције“, додао је Мали.

Када је реч о макроекономском индикатору, министар каже да имамо 4,4 одсто раст БДП-а у првом кварталу, док је удео јавног дуга у БДП на данашњи дан на 52 одсто.

Указујући на то да је тренутна незапосленост 10,6 одсто, Мали каже да упркос кризи у претходне три године имамо бољи резултат данас.

„Држава је и даље стабилна упркос три године кризе. Економија показује отпорност на кризу, али да је све одлично, није. Боримо се са огромном кризом, али смо и даље стабилни и имамо могућност да реагујемо“, казао је Мали.

Честитао је председнику Александру Вучићу други председнички мандат и пожелео му срећу с обзиром да, како каже, ће му требати више него икада због велике кризе која је у целом свету, а која је проузрокована и ситуацијом у Украјини.

Коментаришући јучерашњи председников говор, Мали каже да је био историјски, отворен и директан, а да су му главне поруке биле мир, стабилност и, може се рећи, пронаталитетна политика Србије.

Истиче да држава мора да уради све да олакша процес онима који желе да постану родитељи да то и учине и у том смислу наводи да за прво дете се добија 300.000 динара, а 200.000 за друго.

„Држава даје до 20.000 евра за куповину првог стана, не вреди нам економски развој без више деце у Србији“, истиче Мали и у том смислу указује да је једна мајка у Сомбору већ дошла до стана уз помоћ државе.

Министар финансија каже и да је председник Вучић у свом говору ставио нагласак на економски развој, раст плата, пензија, инвестиције, затим на војну неутралност истичући да се никада више није улагало у војску и указујући да се то ради само да бисмо себе чували, без икаквих претензија према било коме другом.

Такође, нагласак у председниковом говору био је, како сматра Мали, сарадња у региону, развој просвете, образовања и пронаталитетне политике.

„Стабилност и мир нам је нешто што нам је веома важно. Огромна је криза у свету. У тим околностима, само са председником Вучићем, стабилном владом, можемо да прођемо кроз та немирна времена“, указао је министар.

Није само питање цене, већ да ли ће бити гаса и струје

Министар финансија Синиша Мали оценио је данас да више није само питање цене гаса и струје, већ је питање да ли ће их уопште бити.

Мали је за ТВ Пинк указао да је управо из тог разлога веома важан разговор председника Србије Александра Вучића са руским председником Владимиром Путином и подсетио да је договор такав да омогућава да Србија има многоструко нижу цену гаса него било где у Европи.

„То је важно за привреду, за грађане, али то није једини изазов. Изазов је питање снабдевања струјом у целом региону, а када се погледа шести пакет санкција Русији, питање је и снабдевање сировом нафтом“, казао је Мали.

Оцењује да су то огромни изазови и додаје да се осим њих појављује и велики изазов у прехрамбеној индустрији.

Указујући на то да је у Европи већ забележена несташица појединих намирница, Мали кауже да је „једна мала Србија“ и даље самоодржива.

У том смислу истиче да имамо довољно брашна, пшенице, кукуруза, шећера, уља и наглашава да је држава одговорно рекла да ће с једне стране чувати животни стандард грађана замрзавањем цена одређених намирница, а с друге стране да ће напунити робне резерве за случај да дође до несташица.

Наводи да се и даље контролише цена горива на пумпама и подсећа да без обзира на огроман раст цене гаса у Европи, у Србији није било повећања ни према грађанима, ни према привреди, што се односи и на струју.

„Упркос кризи у Европи и свету, ми смо и даље стабилни и сви пројекти који су започети се раде. Огромни су изазови пред нама, велика је борба за сваки киловат струје, за сваки метар кубни гаса. Радимо све да грађани Србије што мање осете ову кризу“, казао је Мали.

ТопПрес/ Извор: РТС