Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је да ће данас бити исплаћена шеста, и уједно последња рата, секторске помоћи аутопревозницима, а у оквиру трећег пакета подршке привреди и грађанима Србије у циљу ублажавања последица пандемије корона вируса.

„Већ шест месеци константно уплаћујемо новац аутопревозницима. Исплата последње шесте рате помоћи предвиђена је за 650 аутобуска превозника који су испунили услове за добијање ове врсте подршке државе. До сада је сваки превозник који испуњава прописане услове, добио шест пута по 600 евра по аутобусу, што је укупно 3.600 евра“, рекао је Мали.

Помоћ се уплаћује на наменске рачуне отворене код Управе за трезор, за шта је данас издвојено око 469 милиона динара.

Министар је напоменуо да је реч о секторској подршци која је показала оправданост када је реч о ублажавању негативних последица које је на аутопревознике оставила пандемија вируса корона.

„Према подацима Републичког завода за статистику, овај сектор се полако опоравља. Број превезених путника у првих шест месеци 2021. године, у односу на исти период претходне године, већи је за 12,2 одсто, при чему је превоз путника у унутрашњем саобраћају повећан за 13,1 одсто“, рекао је Мали.

Мали је навео да је потребно, не само повећати обим превезених путника, већ и интензивно радити на унапређењу мреже путева и квалитету тог превоза.

„Нама је циљ да путеви буду квалитетни и добри, да ти аутобуси имају што мању амортизацију, а да путници у најкраћем могућем времену стигну на одредиште. Зато и градимо путеве широм Србије и када погледате нашу земљу она сада има мрежу путева који се граде и који ће се градити у будућности“, навео је Мали.

Како је рекао, циљ је, да до краја године имамо 10 аутопутева и брзих саобраћајници у изградњи.

„Деоница аутопута Милош Велики, Прељина-Пожега, Моравски коридор, пут Сремска Рача-Кузмин и Нови Сад-Рума, само су неки од праваца које градимо. Тренутно се гради и пројектује више од 1.200 километара ауто-путева од севера ка југу наше земље, а ту је и скоро 17.000 километара магистралних, регионалних и локалних путева на којима се ради“, навео је министар Мали.

Министар је поручио да је Србија економски и финансијски стабилна земља.

„Направили смо добар темељ и заиста верујем да до краја године можемо достићи привредни раст од готово седам процената. Такође, јавни дуг ћемо задржати у задатим оквирима, а очекује нас и повећање минималне зараде, плата и пензија. Верујем и да ће нам дефицит бити много мањи него што смо планирали“, рекао је Мали.

Он је рекао и да наша економија упркос пандемији вируса корона функционише и иде напред и да је показала да је отпорна, и подсетио да је држава помогла и привреду и грађане са три пакета помоћи.

„Боља је наплата свих пореских прихода, што показује колико су наше мере биле оправдане“, казао је Мали.

Министар је нагласио да је држава успешно спровела три пакета економске подршке привреди и грађанима Србије у циљу ублажавања последица пандемије корона вируса, укупно вредна око осам милијарди евра, односно око 17,4 одсто БДП-а.

ТопПрес/  Извор: РТВ