Мали: Грађани дневно провере од 7.000 до 8.000 фискалних рачуна

Мали: Грађани дневно провере од 7.000 до 8.000 фискалних рачуна

Министар финасија Синиша Мали изјавио је да кроз нови систем фискализације дневно прође између 10 и 11 милиона рачуна, а да грађани путем мобилног телефона скенирањем QR кода провере 7.000 до 8.000 фискалних рачуна.

Мали је рекао Танјугу да су увођење електронског система фискализације и електронских фактура два најважнија реформска корака које спроводи министарсво ове и наредне године, јер мењају ничин на који функционише привредни систем и помажу у сузбијању сиве економије.

„Веома сам задовољан како функционише нови систем фискализације. Од 1. маја имамо 142.000 привредних друштава која су пријавила своје локације, преко 220.000 локација, имамо преко 128.000 привредних друштава активних на систему и негде око 10 до 11 милиона рачуна дневно који прођу кроз нови шитем“, нагласио је Мали.

Оценио је да је у релативно кратком временском периоду систем успео да заживи што, како каже, потврђује чињеница да грађни скенирају око 7.000 до 8.000 рачуна дневно и тиме помажу држави да се бори против сиве економије.

„Не само да су грађани и привреда прихватили, него мислим да смо на такав начин показали како одговорно можемо неке ствари да променимо, брзо и ефикасно, без икаквих оптерећења за привреду. Подсетићу да је држава исплатила субвенције за набавку фискалних каса, привреду набавка каса није коштала ни динара, а добијамо ефекат кроз ефикаснију борбу против сиве економије“, навео је Мали.

Министар финансија је рекао да је Пореска управа од 5. маја спровела 6.300 теренских контрола и затворила 850 радњи на 15 дана због кршења прописа.

„То је неких двадесетак одсто, што није мали број, али није ни тилико велики. Хоћу да кажем да је велики број привредних друштава прихватио овај систем фискализације, али ће Пореска управа на терену бити ефикасна, нећемо посустајати у теренској контроли како би што већи број субјеката ушао у овај систем и како бисмо на крају што више смањили сиву емкономију“, објаснио је Мали.

Наглашава да је међу привредним субјектима који не поштују нову фискализацију највећи број привредника који раније нису имали обавезу да издају фискалне рачуне, као што су фризери, теретане и спортски клубови.

„Радили смо на њиховом образовању и информисању у вези с тим, али на крају треба и наше навике да се промене, да људи навикну да траже фисклани рачун када иду код козметичара, код фризера, да у спортским клубовима издају фискалне рачуне уколико се продају дресови или пије неко пиће. Али, све у свему, свест код наших грађана се полако, али сигурно, развија да је важно узети фискални рачун“.

Такође, упозорава да када не узмемо фискални рачун радимо у корист онога ко тај рачун није издао, јер ставља новац себи у џеп, а ми сами себи одузимамо могућност да отварамо нове путеве, болнице, набављамо неке лекове…

Мали је нагласио да је Србија за овај реформски корак добила похвале великог броја међународних институција, јер је упркос великој глобалној кризи побољшала фискалну дисциплину.

„Систем ради у реалном времену. Кад платите рачун у неком ресторану у том тренутку Пореска управа има скениран ваш рачун и информацију да је промет направљен, тако да са те стране водимо одговорну економску политику. Идемо напред у реформе и сузбијамо сиву економију, што је за грађане најважније како би обезбедили више новца буџету, а самим тим и повећање плата и пензија и све што купујемо или инвестирамо из буџета“, рекао је Мали Танјугу.

Истиче да увођење електронског система фискализације и електронских фактура мења ничин на који наш привредни шитем фунцкиоонише и помаже у сузбијању сиве економије.

„Али, то је и нешто што наша привреда захтева, јер треба да направимо окружење које ће бити конкурентније и атрактивније, јер смо ми рекордери у привлачењу директних страних инвестиција. Наша је стопа незапослености нижа него што је била пре кризе 2019. године“, оценио је министар финасија.

Мали је нагласио да са реформама не сме да се стане, јер је свако заустављање заправо корак уназад.

Навео је да је од 1. јуна 10.000 јавних предузећа и установа и 60.000 приватника у систему еФактура, који омогућава да се промет између привредних друштава евидентира и чува у електронском облику, без папирологије.

„Све се то ради дигитално и то је изузетно важно, где имамо евиденцију промета, а с друге стране до краја године, када систем заживи и за приватне субјекте који су обвезници ПДВ-а, ми ћемо створити предуслове за повраћај ПДВ-а у једном дану, а не као сада да морате да чекате до 45 дана, што је био највећи захтев наше привреде када смо разговарали о томе пре пар година. Дакле, омогућавамо нашој привреди на тај начин да боље функционише“, зајкључио је Мали.

Најавио је да нас наредне године очекује увођење еОтпремица, што ће омогућити да се увоз робе, промет међу привредницима и малопродаја повежу у јединствен систем.

„Кроз тај вертикални ланац имаћемо апсолутну контролу над прометом, што сузбија сиву економију, омогућава бробу против фантомских фирми које се баве прањем новца и стварамо основу за ефикаснији и атрактивнији привредни систем у Србији, што нам је циљ. Све радимо како бисмо запослили што већи број људи, привукли што већи број инвеститора и направили наш систем што транспарентнијим“, закључио је министар Мали.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI