Просечна пензија ће са повећањем планираним од 1. јануара износити 390 евра и иде се ка остварењу плана да до 2025. године износи између 430 и 450 евра, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.

Он је подсетио и на планирану исплату новчане помоћи пензионерима у износу од 20.000 динара коју ће најстарији грађани добити до 30. новембра ове године, те се осврнуо на то да је током власти претходног режима, односно 2012. године просечна пензија износила 204 евра.

Мали је на свом Фејсбук налогу навео и то да ће пензије, за само ове две године бити увећане за 56,1 одсто и оценио да малициозни коментари и изјаве председника ШП Драгана Ђиласа да ће „пензионерима вратити отете пензије“ значе само да њега „боли“ то што је ова повећања обезбедила данашња одговорна политика.

„И опет као у старом вицу, али оном лошем, о бољем животу говори човек којем је, док је био у власти, једино било важно да напуни своје џепове. На грађане, које је довео до просјачког штапа, тада није обраћао пажњу. Међутим, сада се, како су се приближили избори, лидер опозиције који је у свој џеп, на уштрб народа ставио 619 милиона евра, тобоже забринуо за грађане“, навео је Мали.

Он је додао да су Ђилас и његов економски стручњак Душан Никезић обећали да ће када дођу на власт, грађанима „тећи мед и млеко“, али да је лидер ШП заборавио да грађани добро памте.

„Да добро памте његов харач и пљачкање, да памте како су им новчаници били празни и како су се, док се он богатио, они борили, не за бољи живот, већ за основну егзистенцију. Грађани добро памте да је захваљујући њему и његовим стручњацима Србија била на рубу економске пропасти, да нису отваране фабрике, да је пола милиона људи остало без посла, да се нису градили путеви, болнице“, написао је министар.

Додао је да док грађани добро памте, Драган Ђилас изгледа заборавља, па жели да га подсети да је смањење пензија управо последица његове неодговорне политике када су он и његова тадашња партија били на власти.

„Подсетићу га да су за време његове владавине фирме у његовом власништву приходовале 619 милиона евра што је првокласни пример корупције. Тако да, верујем, када говори о враћању новца грађанима мисли и на тај новац, или можда не? Због свега тога вођа опозиције не може више лажним обећањима да грађанима маже очи. Знају пензионери добро, а и сви остали, да је Драган Ђилас крив што смо у неком тренутку били на ивици банкрота и што смо морали да прођемо кроз тешке реформе“, наводи Мали.

Министар подсећа Ђиласа и на то да су највећи терет тих реформи управо на себе преузели пензионери.

„На чему смо им ми изузетно захвални јер су разумели шта је држава. И зато сада нова обећања Драгана Ђиласа изгледају смешно. Обећава враћање пензија и није га срамота, а добро зна да су нам оставили осам милијарди динара у државној каси, што није било довољно управо ни за исплату пензија. Док су за време његове владавине грађани само маштали о запослењу и отварању нових радних места, пензионери су се питали да ли ће уопште добити своје пензије. О повећању није било ни говора“, написао је Мали.

За разлику од тог времена, додаје, данас су наше финансије потпуно стабилне, а наша економија расте.

„Након фискалне консолидације имамо никад веће пензије које су безбедне, ПИО фонд се пуни на прави начин, а имамо рекордну запосленостТо показују и чињенице. Пензионери су имали повећање од 5,5 одсто у октобру, а веће пензије им стижу у новембру“, објавио је министар.

Мали је поручио Ђиласу да се вара ако мисли да може још једном да превари народ и да грађани виде да им је сада боље него пре 10 година.

„Знају да је глас за Драгана Ђиласа глас за пљачку и безнађе, док је глас за Александра Вучића глас за стабилност, веће плате и пензије, нова радна места, нове путеве, боље школе, болнице, односно за бољи живот свих грађана“, написао је Мали.

ТопПрес/ Извор: Танјуг