Министар финансија Синиша Мали најавио је данас да ће држава у петак 7. августа исплатити 60 одсто минималне зараде, односно око 18.000 динара по запосленом, за 235.372 привредна субјекта у којима ради 1.016.535 запослених.

Мали је изразио очекивање да ће ова подршка бити додатни ослонац привреди Србије, а за ту сврху из буџета државе ће бити опредељено 18,4 милијарди динара.

„Као што смо најавили, сваки ће запослени добити око 155 евра. Реч је о мери из другог пакета економских мера који је Влада усвојила 30. јула са циљем ублажавања последица насталих услед болести Ковид 19, вредног 66 милијарди динара“, рекао је Мали, наводи се у саопштењу министарства.

Министар је, говорећи о новом пакету мера, прецизирао, да је једна од највећих промена у односу на први пакет мера та што је други пакет усмерен и на привредне субјекте који су основани након 15. марта 2020. године.

„Додатна вредност овог пакета је то што се односи и на фирме које су основане после 15. марта, а најкасније до 20. јула ове године, што значи да је ова мера нека врста подршке почетницима у бизнису, а ми верујемо да међу њима има пуно младих људи“ нагласио је Мали и додао да је, према подацима Агенције за привредне регистре, таквих фирми укупно 13.550.

Он је додао да ће новац таквим новооснованим фирмама на рачуне лећи у септембру, и то у висини од 120 одсто минималне зараде по запосленом.

Све што је потребно, каже, је да до 15. септембра поднесу ППП-ПД образац на коме ће као датум доспећа пореза и доприноса ставити 5. јануар 2021. године.

За новоосноване привредне субјекте који желе да користе мере помоћи биће отворени посебни наменски рачуни.

Мали је прецизирао да друга уплата за све друге привредне субјекте, који су већ користили помоћ, следи у септембру, као и да ће за један месец да буду одложени порези и доприноси на зараде.

„Наша су очекивања да ова мера додатно оснажи привреду у Србији али и да пружи додатно време предузетницима за економско прилагођавање новим околностима. Уверили смо се да је први пакет мера вредан 5,1 милијарду евра био оправдан јер је исплата минималца, одлагање кредитних и пореских обавеза, помогло предузећима да обезбеде ликвидност и не прибегну отпуштању запослених. Наши најновији подаци показују да је Србија, упркос кризи, успела да одржи стабилан број запослених и да у другом кварталу ове године у односу на исти период прошле, забележи раст броја запослених за 1,6 одсто“, рекао је министар.

Мали је поновио да сви који су добили минималну зараду у јулу, неће морати да се пријављују за нови пакет подршке, већ ће бити пријављени аутоматски.

„Онај који је остварио право а новац не жели, или не испуњава услове, само не треба да га троши и средства ће бити аутоматски враћена у буџет, најкасније до 31. октобра“, навео је Мали.

Министар је напоменуо да послодавци имају обавезу да не смањују број запослених за више од 10 одсто у периоду од три месеца од исплате последњег директног давања, дакле најкасније до краја године.

Исплата новца ће се извршити на већ отворени ковид рачун и директна давања се могу користити искључиво, напомиње, за исплате зарада и накнаде зарада запосленима.

Мали је прецизирао да је за помоћ привреди и грађанима, рачунајући оба економска пакета, укупно издвојено 5,8 милијарди евра, што је 12,5 одсто нашег БДП-а, а што га чини једним од највећих у региону по уделу у БДП, али и шире.

Истакао је да је уверен да су економске мере које је предузела Влада допринеле да Србија прву половину године заврши са падом БДП од свега 0,9 одсто што је знатно мањи пад, каже, него код других земаља и оценио да је то одличан резултат имајући у виду у каквом се стању налази цела светска и европска привреда.

Он је рекао да су остварени резултати у другом кварталу ове године, бољи од очекиваних.

Према његовим речима, све ово даје нам наду и путоказ да у другој половини године заједничким снагама, одговорном економском политиком и инвестиционим циклусом који је држава већ покренула дођемо до резултата који ће нам дати основу за још бољи квалитет живота и стандард становништва.

„Заиста, у тешким околностима, у јуну смо остварили чак благи раст од 0,1 одсто, што је, како је и сам председник Александар Вучић, рекао, само по себи економско чудо. Европска унија је у другом тромесечју забележила рекордан пад економске активности од око 12 одсто. Америчка привреда је у другом тромесечју потонула на невероватних 32,9 одсто на годишњем нивоу. Наша земља је, према флеш процени државне статистике завршила други квартал са падом БДП од 6,5 одсто. Када се све узме у обзир, не можемо да не будемо задовољни“, казао је Мали.

Министар је навео да је сада више него јасно да привредна активност у Србији постоји, да није угашена и да само предстоји да предузећа додатно прилагоде своје пословне моделе новим околностима.

„У другом кварталу 2020. године 72 одсто анкетираних фирми у анкети ПКС изјаснило се да остварило повећан или исти обим инвестиција, готово 56 одсто планира инвестиције у трећем кварталу, а чак 65 одсто планира већи обим инвестиција у трећем кварталу ове године у односу на други квартал. Све то буди један оптимизам да ћемо заједно препродити све ово и из свега изаћи јачи, снажнији, флексибилнији, спремнији за нове утакмице на међународном тржишту“, рекао је Мали и додао да чак 94 одсто анкетираних компанија не очекује смањење броја запослених ни у трећем кварталу.

Он је најавио да држава припрема додатне програме подршке, од којих је можда најважније поменути програм „Моја прва плата“, који треба да стартује у другој половини августа, као и додатне преквалификације и друге мере за подстицање предузетништва, иновативности и пословних идеја.

„Архитектура светске економије се мења а можда се поставља и нови камен темељац. Нисмо ни сањали да ће се у оволикој мери убрзати дигитализација, развити е-трговина, прегруписати ланци снабдевања, променити начин свакодневног функционисања и рада. На нама је да пратимо пословне промене али и препоруке и радимо на развоју електронске управе и електронског пословања, смањењу сиве економије и унапређењу пореског система“, закључио је Мали.

ТопПрес/ Извор: Танјуг