Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је за „Бизнис“, „да је држава, да би се очувала ликвидност приватног сектора, одлучила да продужи постојећу гарантну шему и успостави нову гарантну шему за подршку најугроженијим предузећима“.

Он је за „Бизнис“ навео да проширење гарантне шеме носи две битне измене.

Прва се односи на максималне вредности кредита које банке могу да пласирају са гаранцијом државе и оне се увећавају за 500 милиона евра, па ће укупно износити 2,5 милијарди евра.

Друга измена се односи на период расположивости ових кредита јер ће они бити расположиви до 30. јуна следеће године.

Мали је објаснио да се проширењем постојеће гарантне шеме не мењају услови подобности, тако да сви предузетници, микро, мала и средња предузећа која испуњавају услове прописане Законом о утврдивању гарантне шеме могу да аплицирају за ове кредите.

Према његовим речима успоставља се и друга гарантна шема намењена свим фирмама из угрожених сектора, као и фирмама у другим секторима које су имале пад прихода већи од 20 одсто у прошлој години.

Министар је објаснио да се кредити покривени постојећом гарантном шемом дају са периодом отплате до 36 месеци и обавезним грејс периодом од девет до 12 месеци.

“Кредити покривени другом гарантном шемом дају са са периодом отплате до 60 месеци, са грејс периодом од 18 до 25 месеци,“ рекао је Мали.

Додао је да држава омогућавањем ове шеме жели „да пружи додатну подршку посебно угроженим секторима, на које је криза највише утицала“.

ТопПрес/ Извор: Танјуг