Министар финансија Синиша Мали најавио је данас да ће од 1. јануара наредне године паровима који добију прво дете бити исплаћивана једнократна помоћ од 300 000 динара.

„Ми тај новац имамо зато што је то приоритет и можда најважнија ствар коју треба да урадимо у наредном периоду. У овом тренутку градимо и саобраћајнице и ауто-путеве, али нам ништа не вреди ако тим путевима нема ко да се вози. Ово није питање новца, него исправне економске политике. Дакле, 300.000 динара за прворођено дете, а у наредном периоду ћемо изаћи са мерама и за друго, треће дете. У ову сврху, Србија се неће задуживати“, нагласио је министар на ТВ Прва.

Мали је, такође, рекао и да ће будући родитељи добијати и помоћ коју исплаћују локалне самоуправе, па ће примера ради, Београђани добити 300.000 динара за прво дете, које ће држава уплатити из буџета, и још 100.000 од локалне самоуправе.

Он је додао да је влада до краја године планирала дефицит од 4,9 одсто, али да ће бити можда и испод четири.

„Удео јавног дуга је стабилан, јавне финансије су снажне и здраве, тако да за ове мере нема потребе да идемо у било какво задуживање. Када се дефинишу приоритети на прави начин, а то су плате, пензије, наталитет, болнице, инфраструктура, вртићи, немамо проблем да новац уложмо у праве ствари. Упркос највећој економској кризи икада услед пандемије, Србија ће имати највећи кумулативни раст у Европи. За прва три квартала ове године имали смо раст од 7,6 одсто, ако изузмемо Ирску због мултинационалних компанија“, поручио је Мали.

Он је најавио и да ће исплата државе грађанима у висини од 20 евра почети 7. децембра и то прво за најстарије суграђане, а 8. и 9. децембра добијају остали.

„Велику помоћ смо исплатили грађанима, привреди. Више од осам милијарди евра смо уложили у привреду и наше грађане од прошле године. Чињеница да ће 20 евра добити више од 5,5 милиона грађана говори о оправданости ове мере. Нисмо давали новац свима, него онима који су се пријавили. Драго ми је што су се скоро сви пријавили, што су веровали у своју државу. Све им је исплаћено у дан, у динар, како је и обећано. Никада до сада нисмо имали толике успехе, ни у здравству, ни у економији“, нагласио је Мали.

Минисар финансија је подсетио да ће пензионери у фебруару добити 20.000 динара, а од 1. јануара, како је рекао, по швајцарској формули, подижу се пензије за 5,5 одсто.

„Осим тога, плате ће се повећати у просеку 7,3 одсто, а минимална зарада у Србији порашће на изнад 35.000 динара, то је 300 евра. То показује колико смо стабилни, то подизање минималне зараде. У децембру ћемо имати између 615 и 618 евра просечне зараде у Србији“, казао је он.

Влада у четвртак о изменама закона о експропријацији

Очекујем да ћемо већ на наредној седници Владе у четвртак имати измене Закона о експропријацији, рекао је министар финансија.

„Закон јесте у складу са Уставом, а у питању су неки рокови, који, према мишљењу председника (Александра) Вучића, а и нашем, дају краћи временски рок за одлучивање око продаје имовине од пет дана. Данас ћемо направити предлог измена новог закона, како бисмо до четвртка имали на седници владе. Крајњи рок за потписивање је до 10. у месецу, а ући ће у парламент на усвајање до краја године“, рекао је Мали на ТВ Прва.

Он је нагласио да тај закон нема везе са Рио Тинтом.

„Тај закон нема баш никакве везе са Рио Тинтом. Сваки документ који је донет за Рио Тинто је далеко годину дана од нас. То је за неке био изговор, да кажу: ‘Да, ово је отимачина и ми зато протестујемо против Рио Тинта'“, казао је министар финансија.

Мали је рекао да се „ниједна одлука неће доносити без грађана који живе тамо“ и без завршене студије о утицају на животну средину.

„Сходно ономе што је председник рекао, променићемо пар одредби закона. Када се заврши студија о утицају на животну средину, ако се покаже да јаловишта неће бити у коритима река, да нема утицаја на животну средину, онда ће се поставити питање грађанима. Ако се покаже да је могуће, на крају крајева, разговараћемо са грађанима, нека они сами одлуче шта је за њих најбоље“, додао је Мали.

Мали је рекао и да га изненађују протести који се дешавају у Србији.

„Коме одговара овако јако Србија, да имамо стопу незапослености од 10,5 одсто, колико смо имали прошлог квартала? У окружењу, никоме. Зато имамо већи притисак, да се Србија врати у прошлост“, оценио је Мали.

ТопПрес/ Извор: Танјуг