Пензије у Србији ће од 1. новембра бити повећане за девет одсто, а од 1. јануара за још 12 одсто, па ће пензионери следеће године имати пензију већу за више од 20 одсто него сада, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.

Он је говорећи за Јутарњи дневник РТС рекао и да ће плате у јавном сектору од 1. јануара бити повећане за 12,5 одсто и подсетио да је и минимална зарада повећана за 14,3 одсто и да ће следеће године први пут прећи 40.000 динара.

Јавни дуг 31,5 милијарди евра, 53 одсто БДП

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да јавни дуг Србије износи 31,5 милијарди евра и да његов удео у бруто домаћем производу (БДП) износи 53 одсто, што је испод нивоа Мастрихта и испод нивоа који имају и многе развијеније земље.

„Једна Француска има 2.900 милијарди евра дуга, Немачка 2.482 милијарде а прави показатељ дуга јесте његово поређење са учешћем у БДП, које је код нас 53 одсто, а рецимо у Грчкој 193 одсто, Шпанији 118, Француској 113, Црној Гори 103, док је просек Европске уније 90 одсто“, рекао је Мали гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а.

Коментаришући изјаве према којима је ситуација сада гора него 2012. године, он је рекао да такве изјаве дају неодговорни појединци и навео да је 2012. наш јавни дуг износио 17,7 милијарди евра и да је његов удео у БДП-у износио око 53 одсто као и сада.

„Има ту међутим једна велика разлика, а она је у томе да је 2012. наш БДП износио 33,6 милијарди евра, а сада вреди 60,2 милијарде“, рекао је Мали и додао да ћемо на крају године имати БДП већи од 60 милијарди евра, што је више него икада.

Навео је и да је 2012. просечна плата износила 331 евро, а сада је

633 евра, доходак по становнику је пре 10 година износио 4. 700 долара, а данас је више од 8.000 долара.

Велика је разлика и у стопи незапослености која је 2012. била 25,9 одсто а сада је са 8,9 одсто рекордно ниска, као и страним директним инвестицијама којих пре 10 година није би било, а за осам месеци ове године достигле су 2,6 милијарди евра.

“ Зато нам је важно да наставимо и са реформама и са аранжманом са ММФ-ом“, нагласио је министар Мали.

Навео је још један податак који сведочи о стабилности јавних финансија, а он каже да Србија на рачуну тренутно има 2,5 милијарди евра и да је ликвидна.

Истакао је да је веома важно да приштедимо струју колико можемо, јер се за њену набавку троши много новца.

„Ми смо сваке године куповали струју и то није ништа ново. Проблем је што је она сада много скупља, па уместо ранијих 70, 80 до 100 евра по мегавату, сада кошта 400 евра“, рекао је Мали.

Са ММФ од 20.октобра о новом стенд-бај аранжману

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да мисија Међународног монетарног фонда (ММФ) долази у Србију 20. октобра и да ће се тада са том међународном финансијском институцијом разговарати о новом стенд-бај аранжману, који би требало да пружи додатни импулс реформама и сигурности улагања у Србији.

„Задовољни смо сарадњом са ММФ-ом и потпуно је природно да је наставимо, а један од потенцијалних начина је управо стенд-бај аранжман. Имајући у виду ситуацију у свету, сматрамо да би то дало додатни импулс реформама у Србији и дозу сигурности, с обзиром на то да је, када имате аранжман са ММФ-ом, ваш кредибилитет и сигурност по питању доласка инвестиција много већа“, рекао је министар финансија гостујући на РТС-у.

Мали је нагласио да је за Србију аранжман са ММФ-ом изузетно важан и подсетио да је са том финансијском институцијом сарадња кренула 2015. године, као и да су нам помогли да кроз досадашњи реформски процес прођемо брзо и успешно, саопштило је министарство.

„Данас је Србија пример успешности реформи од 2014. до 2018. године, када смо завршили тешку фискалну консолидацију. Након тога смо ушли у високе стопе привредног раста, још пре кризе изазване пандемијом“, навео је Мали.

Према његовим речима, сада би могли да повучемо много повољнија новчана средства, него што би то био случај када би се задуживали на финансијском тржишту капитала.

„Током Генералне скупштине УН председник Вучић је имао састанак са председницом ММФ-а Кристалином Георгиевом и она је рекла једну важну ствар, а то је: правите финансијске бафере. Што би значило – финансијске резерве. Да имате довољно новца да реагујете уколико се ситуација погорша. А као што смо сведоци, ту је конфликт у Украјини који се наставља, огромна енергетска криза, велики број земаља улази у рецесију и све то захтева да имамо довољно новца“, истакао је Мали.

Зато је и било важно, додаје, да од УАЕ добијемо кредит од милијарду долара по стопи од само три одсто.

Да смо изашли на тржиште капитала ми бисмо имали камату од седам до осам одсто и то не због Србије, већ због тога што је сада тренутно таква цена новца, нагласио је Мали.

ТопПрес/ Извор: Танјуг