Мали: Пријава вакцинисаних за додатну помоћ од 1. до 15.јуна

Мали: Пријава вакцинисаних за додатну помоћ од 1. до 15.јуна

Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је да ће сви који су вакцинисани макар једном дозом до 31. маја моћи да се за додатну помоћ од 3.000 динара пријаве од 1. до 15. јуна, као и да добију тај новац до 20. јуна.

Мали је рекао да ће сутра влада усвојити уредбу о тој помоћи, као и да ће се грађани, старији од 16 година, моћи пријављивати на исти начин као и за помоћ од 60 евра, преко сајта Трезора.

„И свако ко се пријави, добиће до 20. јуна ту додатну помоћ. Најстарији суграђани који су се вакцинисали немају потребу да се пријављују, као ни за ових 60 евра“, навео је Мали за ТВ Пинк.

Истиче да је циљ да се подстакну грађани да се што више вакцинишу, како би се што пре вратили нормалном животу.

Мали је додао да је то део трећег пакета помоћи привреди и грађанима. Каже да пензионери, њих 1,633 милиона, сутра добијају првих 30 евра помоћи.

„Они су нам први на реду. Они који пензије примају у готовини, њима су отворени наменски рачуни у Поштанској штедионици и сутра ће моћи тај новац да подигну. Дакле, испуњавамо све што смо обећали. У петак исплаћујемо све кориснике социјалне помоћи и лица у заводу за извршење кривичних санкција“, каже Мали.

Министар подсећа да у понедељак следи исплата 50 одсто друге минималне зараде, што је део пакета помоћи привреди, а да од 12. јуна почиње исплата првих 30 евра за све суграђане који су се пријавили.

Од данас, истиче министар, ради и кол-центар путем којег грађани могу телефоном да се пријаве за новчану помоћ државе у износу од 30 плус 30 евра.

Помоћ ће бити исплаћена у мају и новембру, а пријава траје до 15. маја. Број телефона контакт центра је 0800101100.

Министар каже да се путем кол-центра данас пријавило 12.000 грађана, а укупно 3.350.000 грађана.

„Позивам грађане да се пријаве за помоћ, али такође и да се вакцинишу. Ми као држава дајемо пример, јер награђујемо оне који су схватили колико је имунизација важна, како за здравље тако и за отварање наше економије“, истакао је Мали.

Министар је поновио да се трећим пакетом помоћи ни на који начин не угрожава макроекономска стабилност земље.

„Нама ће јавни дуг бити испод 60 одсто БДП-а до краја године, а оно што желимо је да нам стопа раста буде изнад 6 одсто, што за наше грађане значи нова радна места, нове фабрике, више новца за инфраструктуру и веће плате и пензије и то у доба највеће економске кризе икада, што је огроман успех“, каже Мали.

Он каже да економски резултати Србије много бољи него што се очекивало.

„Ми смо очекивали у првом кварталу да ћемо имати пад од минус 1,3 одсто, а данас је Завод за статистику изашао са податком да је први квартал у плусу 1,2 одсто, дакле уместо минуса имамо плус. Ми смо са минусом од 1,3 одсто у првом кварталу рачунали на 6 одсто раста за целу годину, што је једна од највиших стопа раста за ову годину у Европи. Са плус 1,2 уместо минус 1,3 одсто, ми смо сад већ на 6,4 или 6,5 одсто раста за ову годину. Наравно, други квартал је кључан, јер очекујемо да ћемо расти преко 10 одсто у односу на други квартал прошле године, а да би се све то десило, најважнија нам је имунизација и да грађани у што већем броју приме вакцину, јер то значи и могућност путовања и потпуно отварање економије и враћање живота у нормалу, што је основа за већу стопу раста и пуњење буџета. ММФ очекује да ће нам раст бити 5 одсто, ја сада већ могу да кажем да ћемо расти преко 6 одсто, што је историјски успех за нашу земљу у највећој економској кризи икада“, истакао је  Мали.

Влада Србије, на иницијативу председника Александра Вучића, обавестила је раније данас да припрема одлуку о финансијској подршци у износу од 3.000 динара грађанима који су се вакцинисали против корона вируса.

На предлогу тог решења већ раде Министарство финансија и Министарство здравља, а грађани ће у наредним данима бити информисани на који начин ће се за ту помоћ пријављивати, саопштено је раније из владе.

Према тој одлуци, сви грађани Србије који приме макар и прву дозу вакцине у нашој земљи до 31. маја, имаће право на финансијску помоћ државе у износу од 3.000 динара.

Рок за пријаву ће бити 15. јун, а право пријаве имаће сви градани Србије старији од 16 година.

За остваривање права на финансијску помоћ није важно коју вакцину су грађани примили од четири доступне у нашој земљи – Синофарм, Фајзер, Астра Зенека и Спутњик V.

Влада Србије још једном апелује на све грађане да се вакцинишу против корона вируса, првенствено зарад заштите сопственог здравља и здравља својих најмилијих.

„Вакцинација је једини пут до повратка животу какав памтимо пре 2020. године и пандемије корона вируса“, закључује се у саопштењу.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI