Министар финансија и члан председништва СНС Синиша Мали изјавио је данас да је просечна пензија са јануарским повећањем пензија од 14,8 одсто и октобарским од 5,5 одсто достигла 390 евра.

„Плате су нам у просеку порасле до 840 евра у децембру 2023. године, са планом да до 2027. достигну 1.400 евра, а пензије и минимална зарада по 650 евра“, рекао је Мали одговарајући Душану Никезићу из Странке слободе и правде који је критиковао најављено представљање плана „Србија 2027“.

Мали је поручио да грађани и те како имају своја мерила успеха власти и верују конкретним резултатима које виде, а не празним причама и обећањима која претходна власт никада није испунила.

Мали је навео да Никезић одлично зна о чему прича у последњем „писму2, али да је депонију празних обећања коју су „оставили сви званичници Ђиласовске поворке од пре једне деценије заменио фолдером успеха ове власти које не може ни да поброји“.

„Оба су пуна. А деценија иза нас, осликала се још једном на недавно одржаним изборима па не морамо, Никезићу, додатно да Вам појашњавамо да грађани Србије и те како имају своја мерила успеха власти и верују конкретним резултатима које виде, а не Вашим празним причама и обећањима која никада нисте испунили“, поручио је Мали.

Он је истакао да је у време прошле власти сваки четврти грађанин био без посла, те да су плате једва прелазиле 300, а пензије 200 евра.

„Данас смо, Никезићу, са јануарским повећањем пензија од 14,8 одсто, а након свих претходних, и последњег у октобру од 5,5 одсто, дошли до просечне пензије од 390 евра. Плате су нам у просеку порасле до 840 евра у децембру 2023. године, са планом да до 2027. достигну 1.400 евра, а пензије и минимална зарада по 650 евра“, навео је он.

Мали је додао је у последњој деценији отворено око 500 фабрика и производних погона, и креирано скоро 500.000 нових радних места.

„Симболично, баш толико људи је остало без посла док сте Ви покушавали да управљате овом земљом. Уместо професионалног, зналачког управљања, економски сте је измучили до банкрота, па 2012. године на рачуну државе није било довољно новца чак ни за пензије. Ту срамоту ћемо тешко заборавити, а подсетићемо Вас сваки пут када имате критичке налете неоснованог економског сматрања које је раније донело само отказе, катанце на фабрикама, пад животног стандарда, губитак достојанства“, нагласио је Мали.

Никезићу је поручио и да не зна да управља земљом на начин да људи у њој пристојно живе.

„Зато немојте бити толико дрски да уопште помињете било чије богаћење, јер је Ваш шеф Драган Ђилас дефиниција богаћења са 619 милиона евра колико су профитирале његове фирме док је био у врху власти ове земље. Ви, са њим на челу, за време свих година колико сте били на власти, нисте урадили ни пола за Србију колико ћете чути само у једном обраћању председника Александар Вучића“, истакао је он.

Мали је додао да мерило Никезићевог успеха није мерилом којим се води актуелна власт, јер, како је рекао, њен циљ заиста јесте бољи живот.

„У Ваше време смо се нагледали Бољег живота. Било је реприза и реприза. Али, нажалост, само чувене серије. Данас људи живе бољи живот“, закључио је Мали.

ТопПрес/  Извор: Танјуг