Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да ће захваљујући ребалансу буџета просечна плата у Србији у децембру бити 840 евра, а просечна пензија од 1. јануара 390 евра.

„У ребалансу буџета имамо 5,5 одсто повећање плата запосленима у просвети, медицинским сестрама и техничарима, као и неговатељицама у установама социјалне заштите. Свима њима следи још једно повећање од 10 одсто у јануару месецу наредне године, а то је све на 12,5 одсто на повећање плата које смо имали од јануара ове године“, рекао је он за Прву и додао да је политика Србије усмерена ка томе да реални стандард и доходак грађана остану позитивни упркос економској кризи и тешким дешавањима.

Такође, истиче, у ребалансу буџета је и 5,5 одсто повећање пензија од 1. октобра ове године. Нагласио је да најстаријим суграђанима такође следи још 14,8 одсто повећања пензија од 1. јанура.

„Прошле године прво повећање пензија било је 5,5 одсто. Онда смо имали никада већу једнократну помоћ од 20.000 динара, онда смо рекли с обзиром да се инфлација повећавала, ајде да идемо са још једном ванредном индексацијом 1. новембра поршле године још девет одсто, онда 1. јануара ове године 12,1 одсто. Ви имате повећање пензија од 56,1 одсто само за две године, дакле далеко изнад нивоа инфлације“, навео је министар и додао да ће са свим наведеним повећањима, просечна пензија од 1. јануара у Србији бити 390 евра.

Осим повећања плата и пензија, Мали напомиње да је у ребалансом такође предвиђена исплата једнократне помоћи свим самохраним мајкама и очевима за децу до 16 година у септембру ове године, као што је и обећано.
Каже да је пријава за поменуту помоћ почела 20. августа и траје до 20. септембра, и да је од тада пријављено 975.000 деце која ће примити ту помоћ, и наглашава да ће исплата једнократне помоћи од 10.000 динара бити након периода пријаве, око 25. септембра.

„Тачно смо знали да је неопходно помоћи родитељима за трошкове који су везани за школу. Прошле године смо имали три пута помоћ за младе од 16 до 29 година. Сто евра смо још 2020. исплатили свим грађанима Србије. То је огроман новац, али тај новац смо уштедели, зарадили управо спровођењем тешких реформи, и држава је преузела терет ове кризе на себе“, рекао је министар.

Према последњим подацима из јуна, Мали каже да Србија има рекордну запосленост, односно да у Србији данас порезе и доприносе плаћа 2.310.000 запослених, упркос економској кризи која траје протекле четири године.

Напомиње да ће у децембру просечна плата у Србији бити 840 евра што, како каже, показује да је Србија на правом путу да 2025. године просечна зарада буде 1.000 евра, а пензија између 430 и 450 евра

„Не стајемо ни са једном инвестицијом. Ми у ребалансу буџета имамо додатни новац за наставак свих путева које радимо, школа, болница, канализационих мрежа. Као што видите отварају се нови километри ауто-пута, гради се такође брза пруга до Будимпеште, то је нешто што не само да подиже квалитет грађана Србије, него чини нашу земљу атрактивнијом. То је једини исправан начин вођења економске политике“, истакао је он.

Мали: У октобру почиње додела још десет станова у игри „Узми рачун и победи“

Половином октобра почеће нови циклус наградне игре „Узми рачун и победи“ у коме ће бити подељено још десет станова у Београду, најавио је данас потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали.

„Настављамо са наградном игром. До сада је чак 206 милиона рачуна стигло у систем, а апликацију користи скоро милион наших грађана. То говори да смо прихватили да кроз контролу фискалних рачуна у овоме заједно учествујемо, рекао је Мали гостујући у Јутарњем програму ТВ Прва.

Он се осврнуо и на недавно усвојен ребаланс буџета у Скупштини Србије, те се захвалио посланицима који су издржали хаос током расправе и поручио да су се тиме изборили за повећање плата, пензија и једнократну помоћ родитељима.

Најавио је да запослене у просвети, медицинске сестре и техничаре, неговатељице у установама социјалне заштите очекује повећање плата од 5,5 одсто у овом месецу, потом још додатних 10 одсто у јануару, а након што је већ у јануару ове године плата повећана 12,5 одсто.

„То је кумулативно 30,6 одсто, што је далеко изнад нивоа инфлације. Реални доходак грађана остаје позитиван упркос кризи“, поручио је Мали и додао да је ребалансом предвиђено и повећање пензија ове године од 5,5 одсто, те још 14,8 одсто у јануару наредне године.

Поручио је да са свим повећањима у претходне две године, то чини кумулативни раст пензија од 56,1 одсто, што је далеко изнад повећања цена, и истакао да ће од 1. јануара наредне године просечна пензија износити 390 евра, те да је пре десетак година износила 204 евра.

Министар је рекао да су пензије дупло повећане упркос финансијској консолдацији, кризи и конфликту у Украјини.

Мали је истакао и да је за предстојећу помоћ родитељима у износу од 10.000 динара по детету која ће бити исплаћена крајем септембра до сада пријављено 975.000 деце и подсетио да пријава траје до 20. септембра.

„Ово је четврта година кризе и ми и даље помажемо. Ако знате да водите економију на прави начин, разумете и да људи у септембру имају највеће трошкове у вези са школом“, истакао је он и додао да је прошле године исплаћено два пута по 100 евра помоћи, те крајем године још 5.000 динара.

Нагласио је да је тај новац уштеђен и зарађен спровођењем тешких реформи, као и да је држава преузела највећи терет кризе на себе и додао да смо показали да први пут побеђујемо у економији и да српска привреда бележи раст у два квартала узастопно, док немачки БДП пада.

Како је рекао, под контролом је и јавни дуг који је на нивоу од 50,8 одсто БДП-а док је просек јавног дуга еврозоне 91-92 одсто БДП-а, а ове године, поручио је, Србија ће имати БДП од 68-69 милијарди евра, док је пре само десет година БДП износио 33 милијарде евра.

Уз то, како је рекао, Србија бележи и рекордну запосленост будући да 2.300.000 запослених плаћа порезе и доприносе.

„Одговорном политиком смо се изборили за пуну запосленост, повећање плата и пензија. Просечна плата у децембру износиће 840 евра, на путу смо да испунимо обећање да 2025. износи 1.000 евра, а просечна пензија између 430 и 450 евра“, рекао је Мали и додао да плате и пензије никада нису биле веће и никада нису брже расле.

Он је истакао да је стратегија да се настави и са инвестицијама у путеве, школе, болнице, канализационе мреже, домове здравља, и да се гради брза пруга до Будимпеште, због чега се бележи рекордни прилив страних директних инвестиција.

„Наша привреда ради, економска активност је позитивна, водимо одговорну политику“, рекао је министар и подсетио да је усвојеним ребалансом обезбеђено и додатних 35 милијарди динара субвенција за пољопривреднике, пошто су субвенције по хектару повећане са 9.000 на 18.000 динара.

Такође, подсетио је и да је обезбеђивањем додатних 3,9 милијарди динара за лечење ретких болести и лечење у иностранству испуњено обећање председника Александра Вучића.

Потпредседник Владе прокоментарисао је и јучерашње преговоре о повећању минималне зараде од рекордних 17,8 одсто и предлог да од јануара минимална зарада износи 47.154 динара, односно да се цена радног сата са садашњих 230 динара повећа на 271 динар.

„То значи да ће минимална зарада први пут прећи 400 евра, те да ће са пројектованом инфлацијом за наредну годину од 4,9 одсто, реално повећање минималне зараде износити 13 одсто“, рекао је Мали и додао да је минимална зарада главни покретач просечне зараде.

Он је објаснио да ће се послодавцима повећање минималне зараде компензовати повећањем неопорезивог дела дохотка на 25.000 динара чиме се, како је рекао, мотивишу да пређу у белу зону и запошљавају људе.

„Први пут долазимо испод 60 одсто оптерећења на зараде, некад је било 64, сада ће бити 59,9“, објаснио је и истакао да се следеће године у децембру, очекује да просечна зарада достигне 955 евра, што је три пута више у односу на 331 евро колико је износила 2012.

ТопПрес/ Извор: Танјуг